Comprometre's amb un mateix

Per a obtenir resultats en cada decisió o objectiu que et proposes, és vital que et comprometis amb tu mateix/a. 

Un compromís és un acord o pacte per fer alguna cosa en el futur i el qual et sents obligat a realitzar-lo. Es poden prometre moltes coses però el compromís està en el fet de complir-les. 

Sovint però, compleixes promeses que fas als altres perquè t’hi sents obligat. Quan aquest compromís és amb un mateix, no et sents obligat i sovint no compleixes allò promès. Apareixen els temors al canvi, a no aconseguir el que ens proposem,... i t’hi resisteixes. 

Amb la falta de compromís, et frustres i et jutges durament i segueixes sense complir les promeses que t’has fet. A més judicis i frustracions, més difícil es farà comprometre’s amb un mateix perquè baixa l’autoestima i la confiança en un mateix. Et vas devaluant. 

Estancar-se en la frustració o decidir comprometre’s amb la persona més important de la teva vida depèn de tu mateix. 

El grau de progrés i evolució d’una persona es pot apreciar en funció dels acords complerts. Qui compleix la seva paraula, reforça el seu poder i el compromís, convertint-se en digna de confiança i valuosa. Qui no compleix la seva paraula, es va creient menys capaç i va deteriorant la seva autoestima perquè es va devaluant davant de si mateix i davant dels altres, com més trenca la seva paraula menys val i més difícil li serà seguint complint altres compromisos. 

Una persona compromesa és aquella que aconsegueix els seus objectius, viu plenament perquè fa el que diu amb ple convenciment per fer-ho. Fa les coses per convicció i no per obligació, així que es desenvolupa millor. És conscient que lluitar pel que vol no és fàcil però està disposat a fer-ho sense importar el temps o la dificultat. És perseverant i confia en ella mateixa. 

Segons Viktor Frankl, per aconseguir un compromís ferm amb un mateix és important tenir una vida amb sentit, està disposat a lluitar i sacrificar-se per a aquest encara que hi hagi dificultats. Es tracta de tenacitat, perseverança i esforç

Tu ets una persona compromesa? Pots avaluar-te responent les preguntes a continuació: 
  • Què significa el compromís per a tu? 
  • Quantes coses realitzes de les que dius que faràs? 
  • Què t’impulsa a comprometre’t?
  • A què t’has compromès? 
  • Què ha mantingut el teu compromís en situacions difícils i quan els objectius semblaven molt llunyans? 
  • Quins compromisos no has complert? 
  • Què ha fet que no els compleixis? 

Reflexiona sobre les respostes que has donat i tindràs els motius que et limiten, que t’impedeixen complir els compromisos que et fas i els que t’ajuden a complir-los. 

Per a ajudar-te a complir el teu compromís, pots crear un contracte i penjar-lo a un lloc on el vegis sovint per recordar-te que t’has compromès a complir-lo. Pots descarregar la plantilla a l'apartat de Descàrregues.

* Imatge extreta de Google.cat

Comentaris

Entrades populars