Per què el cavall és un dels millors terapeutes animals?

Des de fa molts segles, els cavalls han acompanyat als humans en diferents tasques relacionades amb el camp, el transport i la guerra. Actualment però, ja no son imprescindibles en aquests àmbits però han seguit formant part de les nostres vides.

Un dels àmbits més recents on s’utilitza els cavalls i s’està convertint en imprescindible és en les teràpies assistides amb animals on actualment es considera un dels animals més adequats per ser coterapeutes. Per què?

El cavall té unes característiques específiques que son els principis terapèutics de les teràpies assistides amb cavall. Les 3 més evidents son les següents:
 • Transmissió de calor corporal – la temperatura corporal del cavall és de 38°C, superior a la dels humans que es pot aprofitar per distendre i relaxar la musculatura i els lligaments i estimular la percepció sensorial tàctil. Aquesta relaxació de la musculatura de les cames (els adductors), permeten una major flexibilitat i l’elasticitat dels malucs i el cinturó pèlvic, generant una major posició vertical del cos. A part dels beneficis físics, l’escalfor també genera un valor terapèutic en l’àrea psicoafectiva, actuant com a substitució simbòlica de l’escalfor materna. Si hi afegim el moviment, es produeix un efecte balancí, generant sentiments de seguretat, amor i protecció que fomentarà l’autoconfiança i autoacceptació amb el treball adequat. El cos recorda les sensacions agradables d’estar en braços de la mare. 
 • Transmissió d’impulsos rítmics – el cavall transmet al cos del genet, de 90 a 110 impulsos per minut. Aquest impulsos provoquen reaccions al cervell que generen respostes al cos del genet: treballen l’equilibri, el cos s’adapta al moviment amb petits moviments coordinats, estirant el cos, estabilitzant-se i enfortint la musculatura dorsals i abdominals. L’activació perifèrica del moviment del cavall, pot activar i generar noves àrees neuronals per compensar àrees neuronals danyades (plasticitat cerebral). Aquests moviments també reactiven el moviment intestinal corregint irregularitats de la digestió, la respiració és més profunda i es regularitza, causades per la falta de locomoció. El moviment també genera relaxació. Psicològicament, genera una sensació d’impuls cap endavant molt necessària en casos d’angoixa i depressió que destaquen per l’estancament de les seves activitats en general. Així, el moviment del cavall (pas, trot i galop) es pot aprofitar per induir estats psíquics diferents, ja sigui relaxar o reactivar. 
 • Transmissió d’un patró de locomoció tridimensional – aquest moviment tridimensional és equivalent al patró fisiològic de la marxa humana. És essencial per tractar disfuncions neuromotores com la paràlisi cerebral ja que ofereix un patró fisiològic del caminar sense requerir l’ús de les cames: el genet camina assentat, permetent desenvolupar la coordinació i l’estabilització del tronc i del cap. El cervell registra els patrons motors i s’acaba automatitzant, possibilitant la transferència a la marxa pedestre del genet. El moviment tridimensional és el següent: 


  • Abducció/ adducció - els músculs lumbars del cavall s’aixequen alternadament provocant moviments verticals, de dalt a baix
  • Extensió/ flexió – els membres posteriors del cavall empenyen cap endavant a cada pas generant moviments a la pelvis del genet d’endavant cap enrere. 
  • Rotació exterior/ rotació interior els músculs ventrals del cavall generen una rotació del cinturó pèlvic del genet de dreta a esquerre

Tot i que aquestes característiques produeixen efectes físics més evidents, hi ha molt d’altres beneficis psicològics, cognitius i socials. A continuació trobareu més característiques de les teràpies assistides amb el cavall que generen canvis positius:
 • El factor grounding – restablir el contacte amb la terra, la realitat de l’aquí i ara. 
 • El caràcter del cavall – no competeix ni rivalitza amb l’home, no demana constantment afecte com altres animals domèstics. 
 • Desenvolupament de qualitat sociointegratives com la comunicació no verbal, la tolerància, la paciència, el sentit de responsabilitat. 
 • Canvi de les condicions ambientals d’una sala de fisioteràpia – el contacte amb la natura i el canvi d’estar estirat a una llitera de rehabilitació o a sobre d’un cavall amb moviment genera moviments inconscients i un estímul per a la rehabilitació. 
 • Espai sensorial del genet – proporciona una nova interpretació de l’entorn. En persones que miren des del punt de vista de seure a la cadira de rodes, el món canvia des de dalt d’un cavall. Canvien els estímuls, les proporcions, les distàncies i les perspectives. Es pot reeducar la mirada.
 • Importància simbòlica – proporciona aptituds al genet que li manquen com la mida, la força, velocitat. Poder dirigir el comportament d’un animal de 400kgs com el cavall, proporciona una notable gratificació generant autoestima i seguretat en un mateix. Es genera una simbiosis animal-genet tan físicament com psicològicament. 
 • Proporciona una gama d’estímuls sensorials - calor, tacte, moviment, so... 
 • És una font subministradora de biorritmes – ritme respiratori, ritme sonor al trepitjar el terra, ritme cinètic a través del moviment,.. 
En propers articles especificaré en els beneficis que genera el cavall en els diferents àmbits de la persona.

* Imatges extretes de google.cat

Comentaris

Entrades populars