Les 3 accions bàsiques per educar un cadell

Des del primer moment en que un cadell arriba a casa, se l’ha de començar a educar. Ni és massa petit per ser educat, ni ha de fer pena, ni se li han de deixar fer conductes inadequades pel fet que sigui graciós. Una bona educació bàsica primària farà que, un cop adult, no s’hagi de realitzar una educació secundària perquè té problemes conductuals que interfereixen en el benestar del gos i/o de la família. Hi ha 3 accions bàsiques que són imprescindibles:

  • Mirar: observar com evoluciona el cadell és imprescindible. S’ha d’avaluar contínuament com es comporta i el que va fent. 
  • Delimitar: a través de l’observació de les conductes del cadell, s’han d’establir uns límits clars i precisos en la seva conducta. No es tracta de donar premis i castigar constantment. Es tracta que el gos col.labori perquè vol i perquè vegi que ha après coses que li convenen, no perquè se’l compri amb llaminadures. I si el gos fa malament una cosa, per què castigar-lo? Per què se’n recordi del seu error? Del que es tracta és de donar-li poca importància i seguir-se basant en el que ha de fer bé. 
  • Habituar: establir límits i observar no serveix de res si no es produeixen hàbits, així que s’han de generar hàbits. Els gossos tenen una facilitat especial per habituar-se així que “aprèn a fer, fent”, és a dir: aprèn el que fa i no aprèn el que no fa. El cadell aprendrà a comportar-se adequadament a la societat humana si li permets o l’obligues a comportar-se d’una manera determinada. De la mateixa manera que no adquirirà conductes inadequades si no deixes que les practiqui. Obliga-li a fer el que ha de fer i impedeix-li sempre el que no ha de fer. 
Explicat amb una metàfora d'una planta, com deixes créixer una planta? No toques la planta ni l’estires perquè creixi, sinó que modifiques l’ambient perquè tingui una terra més bona, la regues i la poses al sol. Amb els gossos igual, no es tracta de modificar el gos, sinó l’ambient on viu el gos.

Amb límits intel.ligents, ferms i flexibles, educar és fàcil.


*Imatge extreta de Google.

Comentaris

Entrades populars