Estàs preparat per adoptar o comprar un gos?

Un gos és una font d’alegries però també és una font de responsabilitats. Per molta gràcia que ens faci tenir un pelut a casa, s’ha de tenir molt clar que adoptar o comprar un gos significa ampliar la família amb un nou membre durant 15 o 20 anys.

La millor manera per tenir clar si estàs preparat o no per ampliar la família amb un gos és responent unes quantes preguntes:

Per què vols un gos? – com amb la majoria de decisions, has de tenir clara la teva resposta. Si no ho tens clar, és per motius externs (el teu fill/ parella vol un gos) o perquè està de moda o la resta dels teus amics en tenen, hauries de reconsiderar la teva decisió. Pensa que un gos viu de 15 a 20 anys i necessita una cura diària durant tots aquests anys. És un compromís de per vida.

Tens prou diners per tenir un gos? – tan si el vols comprar com adoptar, un gos té un preu. Comprar sempre serà més car que adoptar-lo però en ambdós casos se l’hi ha de comprar menjar específic que costa uns diners. Com més gran sigui el gos, més invertiràs en menjar.
A més a més, hi has d’incloure les vacunes, les visites al veterinari, les possibles malalties, la perruqueria,...

Estàs disposat a castrar-lo? – castrar a un gos/sa és necessari per evitar embarassos no desitjats i el posterior maldecap de fer-se càrrec dels cadells o buscar-los-hi una família. A més a més, redueix el risc de malalties en gosses i possibles conflictes de comportaments agressius en mascles. Has de tenir en compte que és una operació cara.

Tens prou espai? – cada raça té les seves necessitats i no depenen només de la seva mida. Hi ha gossos petits molt actius que necessiten molt exercici. Un gos necessita un lloc per dormir, un lloc per menjar i espai per caminar i córrer.

Tens prou temps per dedicar-li? – els gossos han de sortir a passejar i a jugar i necessiten companyia. Fins i tot han de sortir a passejar en ple hivern, quan plou o cuidar-lo quan apareixen malalties. Un gos que es passa hores sol no és feliç.

Estàs disposat a posar en segon lloc l’aspecte del gos per escollir un gos amb un caràcter i una personalitat més afí a tu? - Pensa que la seva personalitat ha d’encaixar amb la resta de la família. La presència de nens o nadons, les aficions i els hàbits familiars,... tot influeix a l’hora de buscar el gos adequat per a que es pugui adaptar més fàcilment a l'estil de vida familiar. No pots pretendre que el teu gos segueixi la teva vida sedentària ja que ell necessita dosis més elevades d’activitat i exercici o al revés, si ets una persona molt activa, no busquis un gos petit que es cansa més ràpid i no et podrà seguir. Adoptar un gos adult té l'avantatge que ja es coneix el seu caràcter i t'asseguraràs d'escollir un animal que pugui conviure en funció de les teves necessitats i estil de vida.

Estàs preparat per possibles destrosses? – un cadell o un gos nou a casa poden causar destrosses als mobles, forats al terra, mossegar mobles,... Si aquesta conducta no es sol.luciona, potser serà necessari contractar un educador caní que requerirà un cost econòmic, temps i paciència.

Estàs disposat a educar-lo? - perquè un gos pugui conviure amb tu i el seu entorn, és important que tingui una educació bàsica amb límits. Educar-lo requereix un esforç i una disciplina que pot cansar els primers mesos però que t'oferirà grans beneficis a la llarga. Si no eduques el gos, pot convertir-se en un maldecap i és més fàcil que acabi abandonat o sacrificat.

Estàs disposat a viure amb un cadell etern? – no tots els gossos es converteixen en un gos madur i tranquil. Molts d’ells són cadells eterns que poden seguir destrossant els mobles, volent jugar tota l’estona i necessitant atenció constant.

Estàs disposat a ser el responsable de la teva mascota? – és importantíssim responsabilitzar-se de la teva mascota i no només en donar-li de menjar i satisfer les seves necessitats, sinó de ser el responsable en fer que la convivència amb la resta d’animals i persones del teu entorn sigui possible.

  • Un gos que es passa el dia sol borda i molesta als veïns, has d’evitar que molesti quan no hi ets. 
  • Un gos deslligat pot mossegar a altres gossos o espantar a persones que passegen i els hi fan por els animals, s’ha de portar lligat i si va deslligat, l’has d'agafar o fer anar al teu costat perquè no s’acosti als del seu entorn, siguin gossos o persones, sense permís. 
  • Les caques del carrer s’han de recollir sempre. 
  • A ningú li agrada sentir pudor a pipí, no has de permetre que el teu gos es faci pipí als portals de les cases, faroles o qualsevol element públic. Hi ha zones habilitades i arbres on fer pipí.

Si després de tots aquests punts, estàs disposat a responsabilitzar-te d'un gos, ja estàs preparat per adoptar o comprar un gos. Si tot així no ho tens clar, converteix-te en casa d'acollida d'una gossera. Faràs un gos feliç i podràs veure si estàs preparat per adoptar o comprar un gos. 

Comentaris

Entrades populars