Naturalesa i evolució de les emocions*

Les emocions per si mateixes no són ni bones ni dolentes, no tenen un valor moral intrínsec, els hi donem nosaltres. El problema sorgeix quan no les expressem correctament, acaben persistint en el temps i obliguen al nostre sistema d'activació a estar crònicament activat. 

Intentar controlar, lluitar o escapar de les "emocions negatives" produeix l'efecte contrari: es fan més resistents i persisteixen més en el temps. 

Per naturalesa, una reacció emocional bàsica realitza un traçat com una onada que augmenta, després es comença a alentir i després disminueix produint un esgotament de la resposta. Tota resposta emocional s’esgota en si mateixa: té un principi i un final. 


Sense bloquejos a les expressions de les emocions, amb el pas del temps es normalitzaran i adquireixen una expressió més ajustada fins a la seva extinció. Si s’intenta controlar l’emoció, es produeix un fenomen paradoxal en el qual l’emoció s’intensifica. És com si és posés un dic a una onada.

Com pots veure, l'evitació experiencial, és a dir, intentar erradicar les emocions negatives de les nostres vides, és inútil perquè formen part del fet d'estar vius, formen part de la naturalesa humana i sempre hi seran. 

La millor alternativa és l'acceptació emocional intentant abandonar qualsevol intent de canvi orientat a eliminar les emocions.

Més endavant parlarem de les tècniques identificar i tractar emocions. 

 
* La primera imatge està extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars