Ets una persona assertiva?

Imagina’t que estàs tan tranquil a la feina i ve un company i t’etziba: “a què ve això d’anar dient que sóc un “enxufat” i que només tinc feina per què conec al cap?” Tan si és cert com si no, com respondries? 
A) Jo no he estat o Si, però tinc els meus motius que si vols, te’ls puc explicar.
B) Jo? ... N.. Noo, en serio, jo no he estat o D...Doncs no, bé... potser, però...
C) Però tu de què vas? Tu trobes normal parlar-me així? 
Les persones assertives, haurien respost com a la opció A. Les persones que tenen una falta d’assertivitat, hauran respost la opció B o C. En ambdós casos, la resposta presenta algun problema en la manera de relacionar-se. La opció B seria una persona submisa i la opció C, una persona agressiva. 

Com és una persona submisa? 
Una persona submisa, no defensa els seus drets ni els seus interessos personals. Respecta als altres però no es respecta a si mateix. Sol tartamudejar, bloquejar-se i parlar fluixet, esquiva el contacte ocular, pateix inseguretat per saber què dir i què fer i tenen queixes freqüents sobre tercers (X no m’entén, X és un egoista i s’aprofita de mi). 

Solen tenir pensaments del tipus: 
• “És necessari ser estimat i apreciat per tot el món”.
• “El que jo senti, pensi o desitgi no importa. Importa el que tu sents, penses o desitges”. 
Són persones sacrificades que consideren que comportant-se així eviten molestar i ofendre als altres però sovint tenen una sensació constant de ser incompresos, manipulats i no tinguts en compte. 

Per aquests motius, solen sentir impotència, sentiments de culpabilitat freqüents, baixa autoestima, deshonestedat emocional (es poden sentir enfadats però no ho manifesten i en ocasions, no ho reconeixen ni ells mateixos), ansietat o frustració. 

Com és una persona agressiva? 
Una persona agressiva defensa en excés el seus drets i interessos personals sense tenir en compte als altres. Solen parlar amb un volum de veu elevat, massa ràpid, amb interrupcions i utilitzant insults i amenaces. El contacte ocular és reptador, amb el cos tens i envaint l’espai de l’altre. Tendeix a contraatacar. 

Acostuma a tenir pensaments del tipus: 
• “El que tu pensis o sentis no m’interessa, només m’importo jo”.
• Creuen que si no es comporten d’aquesta manera, són excessivament vulnerables.
 • Ho situen tot en termes de perdre o guanyar.
• Es poden donar creences del tipus: “hi ha gent dolenta que es mereix ser castigada”, “és horrible que les coses no surtin com un li agradaria que sortissin”. 
Sol sentir ansietat, baixa autoestima, sensació de falta de control, soledat, culpa i frustració, sensació d’incomprensió i honestedat emocional (expressen el que senten i no enganyen a ningú). 

I com és una persona assertiva? 
La persona assertiva parla fluidament, segura i sense bloquejos. El seu contacte ocular és directe però no desafiant, té el cos relaxat i és honesta. Expressa els seus sentiments, tan negatius com positius, es defensa sense agressió, és capaç de discrepar obertament, de demanar aclariments, de dir no i de saber acceptar els errors. 

Coneix i considera que té uns drets per ell mateix i pels altres i les seves conviccions són majoritàriament racionals. Té una bona autoestima, no es sent ni superior ni inferior i es respecta a si mateix. Té sensació de control. Serà capaç de frenar o desactivar a una persona que l’ataqui, els altres es sentiran respectats i valorats i aclariran confusions. 

En conclusió, es pot dur que una persona assertiva: 
Sap dir NO o mostra una postura cap a una opinió: 
  • Manifesta la seva pròpia postura cap a un tema, petició o demanda. 
  • Expressa un raonament per explicar i justificar la seva postura, sentiment, petició,... 
  • Expressa comprensió cap a les postures, sentiments, demandes dels altres,.. 
Sap demanar favors i reaccionar davant d’un atac: 
  • Expressa la presència d’un problema que li sembla que ha de ser modificat. 
  • Sap demanar, quan sigui necessari. 
  • Demana clarificacions si alguna cosa no la té clara. 
Sap expressar sentiments: 
  • Expressa gratitud, afecte, admiració,.. 
  • Expressa insatisfacció, dolor, desconcert,... 
Per acabar, podem definir l’assertivitat com la capacitat de dir el que sentim i el que pensem d’una manera adequada sense sentir-nos culpables i respectant els altres i nosaltres mateixos. És ser capaç de dir “sí” quan vols dir que si i dir “no” quan vols dir que no, d’autoafirmar els propis drets, sense deixar-se manipular i sense manipular als altres. No voler guanyar sinó arribar a un acord (Twitteja això). 

Ara, ja saps quin tipus de persona ets?
* Imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars