Els disruptors endocrins i la salut

L'altre dia vaig veure un programa del Quèquicom a TV3 que parlava sobre els disruptors endocrins. Aquests disruptors endocrins són substàncies exògenes que alteren el nostre sistema hormonal. Se’n diuen falses hormones i poden causar efectes adversos a la nostra salut. Fins i tot, poden imitar l’acció d’una hormona endògena i posar en marxa reaccions químiques al nostre cos, com si fos la hormona real la que les activés. Llavors, les hormones de les cèl.lules no poden actuar correctament perquè els receptors hormonals estan ocupats per aquestes falses hormones. 

Aquests disruptors endocrins es solen trobar en aliments, productes d’higiene, de neteja, envasos de plàstic,... A més a més, els plàstics que contenen aliments, quan s’escalfen desprenen tòxics sintètics que s’adhereixen als aliments i el nostre cos ho absorbeix. Aquests aliments també contenen restes de plaguicides i substancies industrials. 

Es creu que els pertorbadors hormonals poden ser els responsables de certs tipus de càncers, obesitat, diabetis, tiroides o asma infantil encara que siguin absorbits en petites dosis. 

Com a curiositat, expliquen que els tuppers de la marca Valira utilitzen plàstics que no contenen disruptors endocrins. 

Durant el reportatge, expliquen que els mesos en els que som més vulnerables en l’absorció d’aquests disruptors és durant els tres primers mesos de l’embaràs de la nostra mare, quan probablement, ni tan sols la mare és conscient que està embarassada. Aquest moment crític on ets més vulnerable s’anomena finestra d’exposició crítica. 

Les mares són unes esponges que acumulen tòxics ambientals al llarg dels anys i es transmeten als fills. Al cos de la mare és on es forma el bebè i aquest és molt sensible i absorbeix els tòxics que pugui tenir aquesta, tan a través de l’embaràs com després, en donar el pit. Per aquest motiu, es recomana donar el pit durant 6 o més mesos ja que tindrà més beneficis que riscos. 

Això ens demostra que no només has de procurar cuidar-te quan estàs embarassada sinó molt abans ja que tu “ets el recipient” del teu fill on es crearà i es formarà. El que has acumulat al llarg dels anys ja hi serà al teu cos. 

Nicolás Olea explica que com abans es tinguin els fills, com més fills es tinguin i més llet materna es doni, millor ja que la mare quedarà més “neta” de tòxics. Estudis en placentes han descobert restes de pesticides prohibits 20 anys enrere. Tot el que ens envolta, acaba a la placenta.

El que es recomana per evitar aquests disruptors endocrins és: 
• No escalfar aliments en plàstics. 
• Escalfar els aliments amb vidre. 
• No reutilitzar botelles. 
• Evitar productes amb parabens.
• Beure aigua de l'aixeta.
• Tenir en compte els números que hi ha als envasos per saber si porten disruptors o no. Són els següents:
Evita el número 7!

Tots els productes nocius que vagin a parar al medi ambient aniran a parar a l'aigua, als vegetals i als animals que es convertiran en el nostre aliment. Aquests acumularan aquests tòxics que quan ens els mengem, aniran a parar, conseqüentment, al nostre cos. Per tant, cuidar el medi ambient és també, cuidar-nos a nosaltres.

Si en voleu saber més, podeu veure el vídeo aquí o a TV3 a la carta:

     

Escolta el post:
Butlletí
* Imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars