Com superar la por?*

La por és una pertorbació de l’estat d’ànim que apareix davant d’un perill real o imaginari. La base de la por és biològica. És necessària per a la nostra supervivència com per exemple, la por a les altures que està codificada als nostres gens i naixem amb aquesta por. Després, amb el coneixement, la cultura, l’educació i els reforços positius podem modular les nostres pors innates i reduir les incerteses.

També podem trobar les pors apreses que Susan Jeffers divideix en tres nivells:
Pors superficials: orientades a la situació. Poden ser pors de coses...
o Que passen: envelliment, jubilació, canvi, mort, soledat, malalties, accidents,...
o Que exigeixen acció: conduir, parlar en públic, cometre un error, prendre decisions, fer amistats,... 
• Pors relacionades amb estats interns de la ment: involucren a la integritat del jo i la capacitat d’afrontar al món. Serien: rebuig, fracàs, èxit, impotència, sentir-se enganyat, vulnerabilitat,...
No puc manejar-ho!: és la por més immobilitzadora, la por de no poder afrontar el que et depara la vida. Aquesta por apareix per la poca confiança en la teva capacitat per afrontar el que es creui pel teu camí.

A diferència de les pors biològiques que pretenen protegir-nos davant dels perills i poden ser positives pels nostres interessos (por equilibrant), aquests tipus de temors apresos prolongats en el temps són tòxics ja que són destructius per als nostres interessos, no contribueixen a la nostra evolució i frenen el nostre talent i el nostre futur.

Compte en confondre la por amb la fòbia. La fòbia és una por intensa i concreta de manera excessiva o irracional a objectes o situacions experimentant una ansietat molt intensa de manera immediata.

Tan si ens agrada com si no, la por és inevitable i des del moment en que formes part d’aquest món, la por formarà part de la teva vida. Tots patim algun tipus de temor, ningú se’n salva.

Llavors, com s’ho fan per superar la por? La única manera de superar la por a fer alguna cosa, és fer aquesta cosa. Has de sentir por i fer-ho igualment (Twiteja aquesta frase).

Dir-ho és molt fàcil, és clar, però com es pot fer una cosa que et fa por? Pensa que no actuar i deixar que la por guanyi terreny, et farà sentir malament, et sentiràs impotent, frustrat, bloquejat i infeliç. A la llarga et serà més fàcil guanyar a la por que haver de conviure permanentment amb ella.
“Només has de ser valent durant 2 segons” (Twiteja la frase), un cop hagis fet el primer pas, només hauràs de seguir la inèrcia. 
I com pots aconseguir ser valent? Òbviament, el problema principal de la por no és tan la por en sí sinó en com dominar-la i afrontar-la. A continuació et poso algunes tècniques que pots seguir:
Traslladar la posició de temor a la posició de poder - “no puc”, “no sé” et posa en una posició de víctima, de dolor, d’incapacitat i de temor. Prova amb “ho intento”, “ho aconsegueixo”, digues-ho en veu alta, no et sents millor ja? Des de la posició de poder estàs capacitat per aconseguir el que desitges. Utilitzar vocabulari que et doni poder és molt poderós.
Afirma – Repetir-se a un mateix frases que et donen poder i força t’ajudarà a afrontar les situacions difícils. Repeteix tantes vegades al dia com puguis: “Sóc poderós!”, “Aconsegueixo el que em proposo”. Ser poderós no fa referència a la idea associada a ser una persona dominant, dura o dolenta, sinó a fer servir la teva força interior per aconseguir el que et proposis, per controlar la teva vida i per ser feliç.
Visualitza – Visualitzar és imaginar mentalment una situació. Aprofita la teva imaginació per veure com afrontes amb valentia, una situació que normalment et faria por. Tanca els ulls i imagina amb tot detall (les olors, les persones, la roba, la postura, l’actitud, si fa sol, els colors dels edificis,...) la situació mentre veus com tu dius i fas el correcte i aconsegueixes el teu objectiu. Practicar mentalment et serà més fàcil per passar a l’acció després.
Actua – L’acció és poderosa. Tal com comento a Becoming, passar a l’acció és el que ens ajudarà a canviar les situacions, actituds, pensaments, etc que ens molesten i volem canviar. Fes les coses encara que tinguis por. Descarrega’t la fletxa del progrés a l’apartat de descàrregues i marca el teu progrés. A la part esquerre posa la situació actual que et desagrada i a la part dreta la situació desitjada. Posa una xinxeta o un gomet a l’inici, és a dir, a la situació actual. Cada dia mira la fletxa i pregunta’t: “Estic al mateix lloc o m’he mogut?”, si consideres que has de moure la xinxeta cap endavant, fes-ho. També és possible que en algun cas la xinxeta hagi d’anar cap enrere, és normal, per això la fletxa que he posat no és recta. En qualsevol procés és normal tenir recaigudes o fer passes enrere, el més important és tenir en compte que pot passar i no desanimar-se. Aquestes recaigudes et poden servir per aprendre el que no has de fer. Abans de prendre cap acció, pregunta si “fer això et portarà més a prop de la situació desitjada o t’hi allunyarà”. Pren-t’ho com un joc i comença a actuar! 
Quina és la teva por? Ja l'has superat?

*Imatge extreta de google.cat
Butlletí

Comentaris

Entrades populars