Com progressar sense frustració

Quan volem aconseguir alguna cosa, normalment ho volem aconseguir al moment, és a dir, ho volem “JA!”. La impaciència i l’autoexigència fa que ens imposem objectius molt alts a curt termini. Aquestes exigències, provoquen que els objectius es facin molt difícils o impossibles d’aconseguir. Això fa que et sentis frustrat, decepcionat i desanimat creant una autopercepció negativa de tu mateix. Passes d’una eufòria inicial, molt convençut i segur de tu mateix per aconseguir aquest objectiu a la sensació de fracàs absolut, desanimat i sentint-te incapaç d’aconseguir aquest objectiu algun dia. Apareixeran frases del tipus “Sóc un desastre”, “no faig res bé”, "no ha servit per res”, “no cal que ho segueixi intentant”,... Un exemple gràfic d’aquesta situació seria la imatge d’una U invertida.


Una alternativa a aquesta U invertida que ens porta a la frustració i a la decepció és l’escala. L’escala és un exemple visual que ens permet veure com es pot aconseguir un objectiu si es va desglossant en petits objectius o submetes més petites. Desfent aquest objectiu final en petits passos, et farà més fàcil arribar, mica em mica, a aquest objectiu sense crear tanta frustració i abandonar abans d’arribar-hi.


Tot i així, per molt fantàstic que pugui ser el fet que per aconseguir un objectiu final només hagis d’anar complint petits objectius, la realitat ens mostra que en ocasions no aconseguirem aquests objectius a la primera, al contrari, en ocasions apareixeran moments de retrocés que tiraran cap enrere el nostre avançament. Aquests fracassos i frustracions formen part del nostre procés d’avançament, és a dir, un èxit està format d’avanços-retrocessos-avanços... en forma de zig-zag. Aquests retrocessos et permeten analitzar les dificultats trobades, és un avís de la necessitat de fer una pausa per reflexionar i avaluar el que hagis de modificar per poder seguir cap endavant.

Així doncs, el proper cop que et trobis amb un entrebanc durant el procés per aconseguir els teus objectius, pensa que forma part d’aquest procés, és normal. Qualsevol progrés implica petits retrocessos. (Twitteja aquesta frase)
No vas per una carretera asfaltada sinó per un camí de sorra on pots trobar pedres, forats o troncs enmig del camí. (Twitteja aquesta frase)

Butlletí

Comentaris

Entrades populars