Dieta anti càncer

El càncer és la segona causa de mort als països desenvolupats darrere de les malalties cardiovasculars. Tot i que els factors genètics són una causa important, els factors ambientals també afecten de manera directa.

Diferents estudis epidemiològics han establert una relació entre alguns tipus de càncer i determinats hàbits alimentaris com el tabaquisme, l’exposició a contaminants, abús de greixos...

De la mateixa manera, també han descobert que factors alimentaris, com el consum de certes vitamines, són factors protectors contra malalties i el càncer ja que actuen com a antioxidants.

Tot i que no es pot dir que existeixi una dieta anti-càncer miraculosa, es poden mantenir certs hàbits per tenir una vida més saludable. El Codi Europeu contra el càncer, ha establert deu premisses per prevenir el càncer:
1. No fumar
2. Consumir alcohol amb moderació
3. Seguir les instruccions per evitar qualsevol exposició a substàncies cancerígenes.
4. Evitar una excessiva exposició al sol.
5. Menjar fruita, verdura fresca i cereals amb fibra.
6. Evitar el sobrepès i l’excessiu consum de greixos.
7. Consultar al metge qualsevol canvi d’aspecte de pigues, bonys o cicatrius.
8. Consultar al metge per tos, ronquera persistent, canvis en l’hàbit intestinal o pèrdua de pes.
9. Realitzar un frotis del coll de l’úter regularment en dones.
10. Examinar periòdicament els pits, sobretot a partir dels 50 anys.
Com pots veure, l’alimentació té un factor important en la prevenció del càncer. Les recomanacions que es fan són les següents:
  • Disminuir el consum de calories i de glúcids reduint l’excessiu consum de carn i d’alcohol.
  • Augmentar el consum de cereals, llegums, verdures, fruits secs i fruites.
  • Reduir el consum de greixos a 100g al dia.
  • Augmentar el consum de fibra a 30g al dia.
  • Consumir les begudes alcohòliques amb moderació sense sobrepassar els 30g diaris en homes i 20g en dones.
  • Reduir la ingesta de greixos per sota del 30% de les calories totals diàries.
  • Incrementar el consum de greixos insaturats (oli d’oliva) i reduir els greixos saturats d’origen animal.
  • Moderar el consum dels fumats i dels adobats salats.
  • Prendre 5 racions de fruita i verdura al dia.
  • Consumir productes rics en antioxidants (vitamines A, C, E, Seleni, Zinc, Ferro, Yoda): Bròcil, pastanaga, coliflor, col, cítrics, hortalisses, cereals germinats, fruits secs, ous,...
  • Escollir carns magres i peix enlloc de carn vermella: pollastre, conill,...
  • Evitar els productes làctics sencers i optar per productes semidesnatats o desnatats.
  • Evitar el fast-food, els productes precuinats i els plats preparats.
  • Cuinar de manera sana evitant el consum abusiu de fregits: cuinar al vapor, a la planxa, bullir, a la graella,...
  • Netejar sempre la fruita i la verdura abans de menjar-la.
  • Substituir la sal per herbes, espècies o condiments baixos en grassa i sodi.
  • Realitzar 5 àpats al dia.
  • Realitzar exercici físic de manera regular.

Un exemple de dieta anticancerígena seria la següent:

Esmorzar
Iogurt bio, muesli amb fruits secs i suc de taronja fresc.
O
Cafè amb llet desnatada amb galetes integrals.

Mig matí
Una peça o dos de fruita

Dinar
Amanida amb tonyina, all, oli d’oliva i vinagre.
Gall d’indi a la planxa amb mongetes verdes i patates.
O
Puré de verdures (patata, pastanaga, ceba, porro, pebrot, carbassó, all i oli)
Conill a la planxa amb ceba.
Amb:
Pa integral
Peça de fruita o iogurt
Infusió de te.

Berenar
Llet semidesnatada amb 2 o 3 galetes integrals.
O
Suc de fruita amb torrades i formatge fresc, pernil dolç o salat,...

SoparSopa de carbassó.
Arròs amb tomàquet.
OAmanida de col, all, pebre, oli i sal.
Rap a la planxa amb patates i tomàquets al forn.
Amb:
Pa integral
Peça de fruita o iogurt desnatat.


Butlletí
* Imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars