Com veiem el món? El vestit blau-negre o blanc-daurat

Segurament, molts de vosaltres heu sentit la polèmica de la setmana passada amb el vestit blau-negre / blanc-daurat. Resulta que algunes persones el veuen de color blanc i daurat i d’altres blau i negre (que és el color real). Sembla ser que el motiu pel qual ho veiem de diferent color és per la manera en que la llum entra pels nostres ulls, de com és el nostre detector, és a dir, la retina, del tipus de la llum ambiental i de com processa els colors el nostre cervell. Els objectes per si sols no tenen color i ningú pot veure els mateixos colors de la mateixa manera ja que el procés per determinar els colors depèn dels nostre cervell, és un procés completament subjectiu.

Aquí podeu veure un exemple sobre com canvia una tela en funció de l’exposició de la llum:La curiositat d’aquest vestit ens fa plantejar una pregunta: si veiem un vestit d’un color completament diferent al que és realment, en què més ens enganya el nostre cervell?

Arran d’aquesta polèmica, ens pot ser més fàcil adonar-nos que el que veiem nosaltres sobre nosaltres, els altres i el nostre entorn, no és necessàriament el que és en realitat, sinó una percepció del nostre cervell.

Com que només podem processar una quantitat limitada d’informació i de dades, el processament que fem de la realitat és selectiva i implica l’atenció. Com afirmava William James:
“La meva experiència és allà on decideixo centrar la meva atenció”. (Twitteja aquesta frase)
Així doncs, la informació que processarem serà subjectiva i estarà influïda per la nostra atenció i pel que ens enfoquem.

L’atenció però, està també molt lligada amb les emocions. D’aquesta manera, l’objecte al que centrem la nostra atenció produeix una emoció i aquesta emoció dirigirà la nostra atenció. Per aquest motiu, quan estem tristos sempre trobem exemples negatius i pessimistes per sentir-nos més tristos i deprimits i quan estem alegres ens és més fàcil trobar coses alegres i veure coses que ens alegren. En funció del nostre estat emocional variarà la importància que li donarem a allò que atenem i la manera com ho interpretarem.

A més a més, depenent de com centrem l’atenció a les situacions i experiències que composen la nostra experiència, es construiran diferents realitats. És a dir, el significat que donem a les experiències i els objectes en els que centrem la nostra informació, s’atribueix als records d’experiències passades. Tot el nostre passat i les experiències viscudes faran que ens centrem i enfoquem més en alguns aspectes que d’altres.

D’una manera molt relacionada amb l’atenció i la manera en com veiem el món, trobem les creences personals. Les creences són la lent a través de la qual es realitzaran les avaluacions situacionals amb les emocions que comporten. Tal com explicava amb les nostres emocions que si tenim un estat emocional concret, ens centrarem en aspectes que confirmin el nostre estat emocional actual, els estímuls que siguin congruents amb la nostra creença i l’estat emocional actual seran més fàcilment seleccionades pel seu posterior processament, és més, tendiran a enfortir-la. Així doncs, si una experiència és congruent amb la nostra emoció i la nostra creença, fomentarà que centrem més l’atenció en aquests tipus de situacions i reforçarà la creença que tinguem sobre aquesta situació (sigui positiva o negativa per a tu). En canvi, les emocions amb explicacions incompatibles tendiran a debilitar la creença.

Aquesta relació amb les emocions i l’atenció fa que el cervell no sigui un receptor passiu d’informació sensorial sinó que és un agent actiu que selecciona la informació i l’avalua en funció del seu valor o significat contextual. O sigui que la informació que reps sobre el món que t’envolta estarà esbiaixada en funció de les teves creences, les teves emocions i el teu focus d’atenció. I de la mateixa manera que veus un vestit blanc quan és realment blau, pot ser que vegis situacions molt més negatives del que són o al contrari, molt menys difícils del que realment són.
Butlletí


* Imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars