Quants cops t’insultes al dia?

Imagina’t que estàs tenint un mal dia i que tot et surt al revés. Quan arribes a casa al vespre i intentes aparcar el cotxe al pàrking, prens malament la mida i rasques el lateral del cotxe amb la columna. Què et diries?
a) No passa res, és difícil aparcar aquí i ja estàs molt cansat.
b) Inútil! Mira que malament que ho has fet!
Aquest podria ser un exemple pel qual ens podríem insultar però no necessàriament hem de tenir un mal dia per parlar-nos malament a nosaltres. Si prestem atenció al que ens diem, podem fer una llista d’aspectes negatius:
- Tonto (quan t’equivoques amb alguna cosa).
- Sapastre (si et cau alguna cosa a terra).
- Inútil
- Tinc mala memòria
- Sóc dolent en matemàtiques
- Mai seré capaç de guanyar més diners, de tenir una bona feina,...

Les paraules que utilitzem ens fan sentir d’una manera o d’una altra i donen significat a la nostra vida. La nostra ment ens va definint en funció del que ens diem: som inútils, sapastres, dolents en matemàtiques i recordem poques coses. Així, quan ens trobem en una situació nova no serem prou capaços d’afrontar-la correctament, si tenim un problema matemàtic per resoldre ho farem malament perquè no som bons o si som tímids serem incapaços de parlar en públic perquè és el que creiem de nosaltres. Ens limitem.

Menysprear-nos i insultar-nos ens donarà una imatge de nosaltres mateixos de que no som capaços i que no valem i cada cop que fallem i donem raó als nostres pensaments i creences, justificarem la nostra incapacitat. Instaurant aquests pensaments en creences pròpies.

A més a més, un dels aspectes que em van cridar més l’atenció de la pel.lícula “¿Y tu qué sabes?” van ser les fotografies del Masaru Emoto amb els missatges a l’aigua. Les seves fotografies fetes amb ultramicroscòpic, mostren el resultat de donar un missatge positiu o negatiu a l’aigua. El resultat era sorprenent, creant boniques formes quan el missatge era positiu com amor o formes desagradables quan el missatge era negatiu, com odi.

Podeu veure un fragment de la pel.lícula on ho expliquen:


El més important de tot això, és que nosaltres som més del 60% aigua i tan l’aigua com les cèl.lules del nostre cos són sensibles als missatges que ens donem. Així que no només ens definim amb el que ens diem i pensem sinó que podem emmalaltir les nostres cèl.lules amb missatges autodestructius.

Cada cop que t’insultis o et menyspreïs, encara que sigui amb una intenció simpàtica (tontet, babau,...) visualitza les imatges de l’aigua bruta i lletja, així és com vols que es senti el teu cos?


Les paraules gràcies, ànima o t’estimo creen efectes molt macos als cristalls, mentre que les paraules o frases t’odio, estàs boig o dimoni, generen efectes desagradables i lletjos a les gotes cristalitzades.

El teu llenguatge serà més positiu per a tu si:
  • Et focalitzes amb el que vols,
  • Elimines els "no puc", "no és possible", "no sóc capaç",..
  • Canvies el "haig", "hauria", "intento" per "vull" o "faré". El nostre cervell entén el haig o hauria com a una cosa que costa i intentarà evitar-ho (ho associa amb dolor i càstig). Si ho canvies per voler o fer, ho veurà com un aspecte que et ve de gust (ho associa amb plaer).
  • No et limites, canvia el “però” per el “i”, així sumes, no restes.
  • Deixa de veure els fracassos i els problemes com a tals ja que semblen molt més difícils i ho canvies per reptes i aprenentatges. Serà més interessant.
  • No generalitzes: "sempre", "mai", "sempre seré", "sempre he estat",... Dóna’t una opció a canviar, no et limitis. Sempre estàs a temps a canviar i millorar.

Com pots controlar el que dius per què no es converteixi en una creença?

Avaluant el teu llenguatge:
  • Quines paraules fas servir més?
  • Com et sents després de repetir aquest tipus de paraules?
  • Quines són les conseqüències d’utilitzar aquestes paraules?
  • Amb quina altra paraula la podries substituir?

Analitza les paraules que utilitzes habitualment i comprova si et fan sentir millor o pitjor, si t'ajuden en el dia a dia o si el fan més difícil,... 

Pensa amb l'autocompassió, si tu no et tractes bé, com creus que et tractaran els altres?
Fent petits canvis en el teu llenguatge, pots crear canvis en la teva vida (twiteja aquesta frase)
Butlletí
* Imatges extretes de google.cat

Comentaris

Entrades populars