Quants cops et queixes al dia?

Fa unes setmanes vaig llegir una notícia al diari El País sobre una proposta que havien fet dos amics per deixar de queixar-se. El passat mes de febrer, aprofitant que és el mes més curt, van decidir deixar de queixar-se per aspectes banals que no es poden canviar com que plogui el cap de setmana, perdre el tren o perquè fa massa calor.

En cap moment proposen deixar de queixar-se del tot ja que en alguns casos és inevitable i quasi necessari per evitar que una emoció negativa quedi bloquejada pel fet de no expressar-la. Sinó que proposen deixar de queixar-se en excés com fem habitualment i començar a ser més conscients quan ens queixem de les coses i situacions que vivim i que siguem conscients de deixar de queixar-nos per fets que no podem canviar. Si ja ha passat, ja no ho podem canviar i enfadar-nos i repetir una vegada rere l’altre el que ens ha passat, ni ho canviarà ni ho resoldrà. En comptes d’aportar-nos algun benefici, ens esgota, ens consumeix energia i en comptes de sentir-nos millor i relaxar-nos, acabem més enfadats i sentint-nos pitjor.

Val la pena enfadar-se cada vegada per una cosa que no pots canviar? Perds temps i energia en aspectes que no t’aporten res, no és més fàcil veure el punt de vista positiu de la vida

Llavors, com deixar de queixar-se?
  • Deixant de queixar-se – crear consciència mica en mica cada cop que et queixis farà que cada cop et sigui més fàcil identificar quan t’estàs queixant i et podràs anticipar a la queixa i evitar-la.
  • Busca una alternativa positiva – cada cop que et queixis, pensa com pots compensar la queixa amb un aspecte positiu. Per exemple, potser estàs fart de sentir els gossos bordar dels veïns però és una manera per aprendre a tenir més paciència, per aprendre a centrar-te en tu i excloure’t del teu entorn o per passar a l’acció i anar a parlar amb els veïns per resoldre el conflicte.
  • Posa’t una polsera o una goma al braç i cada cop que et queixis, canvia-la de canell.
  • Envolta’t de persones positives – a mesura que siguis conscient dels cops que et queixes, també te n’adonaràs del tipus de persones que t’envolten. La gent negativa que sempre es queixa et desanimen i t’entristeixen.

I aprofitant que avui estrenem un nou mes, us vull proposar que apliquem el repte que ens proposaven al mes de febrer, per fer-ho aquest mes d’abril. T’animes?


Butlletí

* Imatges de la Mafalda extretes a google.cat

Comentaris

Entrades populars