Estabilitat personal: la metàfora de la taula

Una taula normal, quantes potes necessita per aguantar-se bé? 4, no? Doncs amb les persones passa alguna cosa semblant. Per tenir certa estabilitat personal, necessitem quatre punts de suport: les relacions socials, l’afecte, les aficions i el sentiment d’utilitat.
  • Les relacions socials fan referència al contacte social i a la xarxa de contactes que tenim. Serien els coneguts.
  • L’afecte fa referència al contacte i la relació que tenim amb la nostra família i els nostres amics.
  • Les aficiones són les activitats d’oci i hobbies que es realitzen.
  • I el sentiment d’utilitat fa referència a les activitats laborals o d’ajuda a altres persones.

“Una taula és estable perquè té quatre punts de suport. Les persones també.”
Aquestes quatre àrees, poden augmentar la seva estabilitat si, com a la taula, li posem travessers. Això significa, que d’una àrea com la d’aficions, es pot arribar a conèixer gent (relacions socials) amb qui, si s'arriba a establir una autèntica amistat (afecte), es pot arribar a fer projectes en comú (sentit d’utilitat).

En alguns casos, si els punts de suport estan ben distribuïts, una taula es pot aguantar bé amb tres peus. De la mateixa manera, una persona pot tenir una bona estabilitat amb només tres àrees, com per exemple, quan anem de vacances, que tenim xarxa social i afecte però substituïm l’activitat professional per les activitats d’oci. Aquestes dues, poden ser optatives. D’aquesta manera, quedaria com un trípode format per relacions socials, afecte i activitat (laboral o d’oci).

Aquestes àrees es veuen bastant afectades, per exemple, en persones que van a treballar o estudiar a l’estranger i es troben que els hi falten 2 àrees fonamentals en el seu entorn: la xarxa social i l’afecte.

I si a aquesta taula hi apliquem una capa de vernís, ens durarà més i estarà en més bon estat, no? Doncs això és el que fan els hàbits saludables a la nostra vida. Una vida saludable cuidant els hàbits del son, l’alimentació i l’exercici faran més favorable l’estabilitat emocional.

Com són les potes de la teva taula?
Estan les 4 àrees a la mateixa altura?
Et falta alguna pota?
Butlletí

* Imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars