Et sents víctima o culpable?*

Quan ens passa alguna cosa que no volem o que no ens agrada, sovint reaccionem de dues maneres: o ens sentim víctimes o ens sentim culpables.

Amb una actitud de víctima acostumem a actuar com a una persona desvalguda, que depèn dels altres i que no té ni dret ni vot. Tothom, fins i tot la vida, està en contra nostra i no hi ha res que puguem fer per canviar aquesta situació. Sovint, ens deixem portar pel dramatisme, per les queixes i els laments. Tot és terrible i res es pot canviar. Som víctimes del món que ens envolta i no cal que intentem fer res perquè tampoc podrem solucionar-ho.

Amb una actitud de culpable considerem que ens mereixem que ens tractin malament, és un càstig que ens mereixem pel motiu que sigui. Provenim d’una tradició judeocristiana que fa que la culpa formi part de la nostra vida, fent-nos sentir culpables per tot. Creiem en el càstig i en que el dolent sempre s’acaba castigant. Si creus que no mereixes alguna cosa, et sentiràs culpable, si fas alguna cosa que creus que no hauries de fer, et sentiràs culpable... I si et sents culpable, sabotejaràs els teus somnis i desitjos perquè consideres que no t’ho mereixes.

Si et sents víctima, et quedaràs immòbil veient passar la vida mentre et queixes i et lamentes i si et sents culpable, no et permetràs triomfar perquè consideraràs que no t’ho mereixes.

Per sortir d’aquests estats limitadors has de prendre el control de la teva vida i responsabilitzar-te del que et passa. És clar que hi ha situacions de la vida que no es poden controlar, però si que pots controlar com et sents respecte aquesta situació i com decideixes actuar.

Quan passi alguna cosa a la teva vida que no t’agrada, com per exemple que t’acomiadin de la feina, pots actuar com a víctima, preguntant per què et passen aquestes coses a tu, quedant-te a casa queixant-te. Pots actuar com a culpable, acceptant que és culpa teva per no prendre les decisions correctes en el moment adequat o per no implicar-te prou. O pots actuar de manera conscient, acceptant que el que ha passat a passat, intentant aprendre dels errors comesos i prendre accions de cara al present i el futur, com per exemple, buscant noves ofertes de treball o creant una nova empresa.

El 50% del que et passa depèn de tu. En qualsevol situació, sempre tens la capacitat d’escollir com actuar. Tant si actues com si no, estàs creant una realitat a la teva vida. La no acció també afectarà en el resultat de la situació. En comptes de buscar un culpable, fes-te responsable de la teva part introduint els canvis que puguis a partir d’ara per canviar la situació. Si no es pot canviar, avalua què pots fer amb aquesta situació i com la pots transformar o com actuaràs en futures situacions.
Butlletí

* Imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars