Gestionar les emocions

Tenim una gran quantitat de recursos a dins nostre els quals n’ignorem la seva existència i sovint, no sabem com utilitzar-los per relacionar-nos adequadament i de manera més efectiva.

Si no en som conscients i no prenem les regnes de la nostra vida, podem trobar-nos en situacions i entorns que en comptes d’ajudar-nos a créixer, ens poden limitar.

El primer pas és prendre consciència de quins són els recursos emocionals que disposem, detectar les dificultats que tenim, les pèrdues d’energia que patim i passar a l’acció per resoldre-ho.

Tenim dos sistemes de gestió de la nostra conducta: un sistema operatiu racional que ens permet reflexionar, analitzar i argumentar i un sistema operatiu límbic primitiu que té l’objectiu de protegir-nos sempre. Aquest sistema operatiu primitiu, si considera que hi ha una situació que ens posa en perill o patiment, pot arribar a desactivar l’altre sistema operatiu racional creant una espècie de segrest emocional, agafant el control de la nostra conducta.

A dins de la nostra societat, aquest sistema operatiu primitiu, en comptes de salvar-nos pot fer que les reaccions emocionals interfereixin, dificultin o causin problemes greus a la nostra vida.
“Com afirma Erich Fromm, potser tecnològicament estem vivint a l’Era Atòmica, però la majoria de les persones encara viuen a l’edat de bronze emocionalment parlant”. (Twitteja-ho)
Si fem callar les nostres emocions, podem arribar a l’apatia i l’embotiment, però si no les controlem, podem arribar a extrems com la depressió, l’ansietat o la ira.

Quan ens perdem en una emoció, potser no podem controlar el moment en el que apareix ni que aparegui però podem incidir en el temps que aquesta emoció es manté activa, gestionant-la de manera adequada.Tens la possibilitat de viure un cel o un infern personal dins teu i només depèn de tu.

Si, tal com comenten J.Soler i M.M. Conangla a l’ecologia emocional, t’enfonses emocionalment, et pots trobar en algun d’aquests estats emocionals:
  • Un embolic: et sents confús sobre el que sents.
  • Un femer on rebolcar-te: creus que ningú entén la teva situació i et fas la víctima.
  • Un pou: on es va repetint una antiga ferida emocional.

El balanç emocional negatiu es produeix quan es realitza una gestió incorrecta dels recursos emocionals i una insatisfacció sobre com es desenvolupa la vida, les seves relacions i els seus objectius. Les emocions predominants són fosques, opaques, sentiments de tristesa, soledat, ressentiment, mal humor, conductes agressives i egoistes,...

Aquest to emocional és un símptoma que les actituds, conductes i decisions que estem prenent no afavoreixen el nostre creixement i desenvolupament personal. Quan passa això, cal revisar la nostra vida per descobrir en quins aspectes hem de fer canvis, obrir portes o dir adéus.

La memòria emocional la guardem a l’amígdala, una estructura situada al sistema límbic del nostre cervell. En aquesta, s’acumulen totes les experiències emocionals importants de la nostra vida i es guarden, com en un ordinador, amb fitxers d’arxius similars: experiències d’alegria, de pena, de rebuig, d’amor, d’agressió,...

Aquests fitxers, en un moment determinat, degut a estímuls externs o interns, poden desencadenar en un desbordament emocional: el cervell emocional agafa el control del nostre cervell racional i ens desborda. Un simple comentari que nosaltres valorem com a ofensa pot crear una reacció exagerada: ira, plors, crits, agressió, vergonya,... tot depèn del tipus d’estímul, del moment, de la valoració de la intenció, de com s’han resolt experiències prèvies,...

Tota elecció té un preu. La gestió correcta o incorrecta de les nostres emocions i sentiments, també té un preu. A vegades, a curt termini pot semblar més fàcil deixar de fer i deixar d’esforçar-se que no pas tenir cura del que sents. Pot ser que en un principi sembli més fàcil ser egoista que generós, agressiu que prudent,... però aquesta estratègia, a la llarga, pot arribar a ser més complicada i passar-nos factura. Sempre es paga un preu en forma de soledat, de pèrdua d’autoestima o desamor.

Si voleu evitar que us passi, cal un treball d’autoconeixement i detectar les vivències emocionals importants que has tingut a la teva vida, quins són els punts de desbordament possibles i treballar l’autocontrol emocional.

Aquest caos pot ser una oportunitat de millorar com a persones i ser més feliços si som capaços d’acceptar-lo i anar desfent l’embolic emocional en el qual ens trobem.
Butlletí

* Imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars