És obligatori ser feliç?*

Sembla que l’estiu és la època on la gent ha de ser més feliç. Començant per l’esperat anunci d’Estrella amb tot de gent maca somrient i passant-s’ho molt bé, passant pel Facebook on hi veus fotos de paelles, dies de platja, nits a les terrasses, fotos de vacances a llocs espectaculars... Tothom s’ho passa molt bé i és molt feliç, és més, sembla que tothom sigui més feliç que tu, propi de l’efecte de les xarxes socials.

A vegades sembla que hagi de ser obligatori ser feliç i passar-s’ho bé. Aquesta sensació que s’ha de ser obligatòriament feliç, fa replantejar certes preguntes...

  • Què significa ser feliç?

Tenir molts amics amb qui fer activitats? Viatjar molt? Tenir una família? Fer moltes activitats? Tenir una feina que t’agradi? Estar sa? Tenir molts diners?

Què significa per a tu ser feliç? Moltes vegades busquem la felicitat i no sabem què significa per a nosaltres ser feliç. A més a més, no significarà el mateix per a tu que per a la resta de les persones ja que tothom té una idea preestablerta en funció dels seus gustos, valors i principis. Abans de jutjar si ets feliç o no, analitza quines condicions són necessàries perquè consideris que ets feliç.

  • Si no ets feliç vol dir que ets infeliç?

Sempre parlem en termes de feliç o infeliç, blanc o negre. Però sempre hi ha matisos. Amb la felicitat passa el mateix. Consideres que quan no ets feliç ets completament infeliç? No, oi?

Pots tenir moments de gran felicitat. passant una bona estona amb els amics, en algun esdeveniment important de la teva vida com el naixement d’un fill o en petits detalls com sopar a la fresca en un ambient molt agradable. Però els moments de felicitat són això, moments. Qualsevol emoció té una evolució, com una onada, que creix, arriba al seu màxim i disminueix.

Després d’aquests moments tant intensos, l’emoció que queda és més modesta i destaca menys però en cap moment significa que siguis infeliç. Imagina’t que estiguéssim sempre absolutament feliços, seria esgotador no?

Les emocions no són blanc o negre, no són dualistes. Has d’imaginar que són una línia on en un extrem hi ha la felicitat i a l’altre hi ha la infelicitat. La resta de la línia és la varietat d’emocions que van des de ser molt infeliç a ser molt feliç.


  • L’objectiu és ser feliç?

Tal com deia anteriorment, ser feliç en el seu punt més àlgid només succeeix en determinades situacions i és un estat temporal. Si el teu objectiu és aquest, acabaràs esgotat i et serà complicat d’aconseguir, sent infeliç més fàcilment degut a la frustració de no aconseguir-ho. Serà més fàcil veure la felicitat com un procés. Que la felicitat t’acompanyi durant la teva vida com una companya d’una manera més estable. Si tornem a mirar la línia on a un extrem hi ha la felicitat i a l’altra la infelicitat, voldrem estar pel mig, més a prop de la felicitat. Sent conscient que a la línia de la felicitat-infelicitat et pots desplaçar més cap a la felicitat i alguns cops més cap a la infelicitat però sabent, que en qualsevol cas, sempre pots tornar a recórrer la línia cap a la felicitat.

Ja saps què és per a tu ser feliç?

Si tot i així, consideres que no ets feliç, la tasca del psicocoach és ajudar-te a ser feliç. A través de les sessions de coaching pots aprendre a ser feliç amb la vida que tens, millorar els aspectes que puguis millorar i acceptar els que no pots canviar. Si creus que et puc ajudar, no dubtis en contactar amb mi.
Butlletí

* Primera imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars