Et passes el dia davant de l’ordinador? Cuida els teus ulls així

La majoria de nosaltres ens passem moltes hores davant de l’ordinador, de la “tele” o centrant la mirada a un punt concret durant molta estona. Això fa que es mantinguin en tensió constant els músculs dels nostres ulls i conseqüentment, que apareguin problemes visuals.

Si a més hi afegim l’estrès físic i psicològic, una mala alimentació amb excessos de conservants químics, la pol.lució atmosfèrica o la falta de grans espais oberts que fa que els ulls deixin d’utilitzar els músculs oculars per abastar l’horitzó i s’atrofien per falta d’exercici, és més que probable que els nostres ulls mostrin un deteriorament progressiu.

A més a més però, hi ha altres factors que influencien en la salut de la nostra vista:
• Mals hàbits de percepció visual – enfoquem constantment objectes propers i ens oblidem de mirar de tant en quan cap a la distància. Així, es va perdent la costum de realitzar l’acomodació (que és la modificació de la curvatura de l’ull per adaptar-lo a la bifocalitat).
• Mala postura de l’esquena i el cap – una esquena doblegada o el cap inclinat constantment com quan llegeixes o mires el mòbil comportarà una pressió extra als ulls dificultant, a més a més, la circulació sanguínia perquè arribi als ulls. Si estàs realitzant una tasca que comporti un treball de precisió o bé una contracció forçada i prolongada com quan estem estudiant a l’escola, també causarà una pèrdua d’espontaneïtat visual.
• La influència dels estats emocionals – les emocions negatives com la por o certes inhibicions poden portar a que inconscientment limitem el nostre camp visual. Inconscientment, volem deixar de veure certes coses. Per exemple, si estàs fent una tasca que no vols fer i estàs molest, és possible que es creï un conflicte entre el teu cervell i la teva emoció negativa provocant que es bloquegi la respiració i es tensioni tot el sistema visual. El bloqueig de la respiració també provocarà un canvi en la teva postura i un encongiment general del teu cos.

Llavors, què hem de fer per conservar una bona vista?

Els tres factors més importants per cuidar la nostra visió són l’alimentació, la respiració i l’exercici físic, però prendre consciència de petits actes quotidians t’ajudaran a millorar-la.

 • Procura estirar l’esquena, treure’t les ulleres i enfocar objectes llunyans (preferentment plantes o arbres de color verd que relaxen la vista) cada 10-20 pàgines que llegeixis. Parpelleja unes quantes vegades, canvia la postura, fes algun exercici de relaxació de coll, estira els braços i les cames, salta...
 • Si portes ulleres, procura fer treballar els ulls. Quan portem les ulleres moltes hores, acostumem a girar el cap en comptes de moure els ulls pel fet de no sortir del punt de visió dels nostres vidres. Procura anar certes estones del dia sense ulleres. Porta ulleres de sol només quan sigui imprescindible ja que l’iris també s’acostuma i va debilitant el seu potencial de resistència, disminuint cada cop més la reacció normal de l’iris.
 • Procura que la il.luminació que t’envolti sigui preferentment la llum solar indirecta, és a dir, que no toqui directament amb el teu punt de treball. Si és llum artificial, evita el neó i els fluorescents.
 • A l’hora de mirar la televisió o jugar a videojocs és important estar assentat a més d’un metre i mig de la pantalla per evitar que els ulls convergeixin de manera prolongada mentre es mira d’a prop. De la mateixa manera, amb l’ordinador és important no forçar els ulls durant hores i sense interrupcions ja que treballar amb la mirada fixa i prolongada és perjudicial pels nostres ulls. A més a més, es bloqueja la respiració. Quan estem molta estona assentats tendim a retenir la respiració.
 • Pel que fa a l’alimentació, els nostres ulls s’alimenten directament per la circulació sanguínia, així que és important que incloem productes frescos, rics en proteïnes vegetals, fruita i verdura rica en vitamina C, productes de temporada per mantenir els nostres ulls ben nodrits. Alguns aliments aconsellats són les nous, la mel, groselles, nabius, llegums seques, cereals i pans integrals, llavors de sèsam negre, arròs integral, algues marines comestibles,...
Procura realitzar els exercicis següents quan portis molta estona mirant l’ordinador, un llibre, treballant, el mòbil o la tauleta digital:
 • Exercicis pel coll: El coll, sent una de les parts del cos on més es pot apreciar l’estrès, és un punt on la tensió acumulada pot reduir el flux de sang que corre fins al cervell.
  • Posant una mà al mig del clatell, inspirar i tancar el palmell estirant els tendons del coll cap enrere. A l’espirar, deixar el clatell. És especialment recomanable per després d’una llarga sessió de lectura o de feina davant de l’ordinador.
  • Rotacions del cap. Comença moure el cap de dreta a esquerra lentament amb les espatlles relaxades. És important que els ulls segueixin el moviment intentant enfocar la mirada durant tot el recorregut. Inspirant a un costat i traient l’aire a l’altre. Després de cinc o sis repeticions, inspira portant el cap cap al sostre i treu l’aire baixant la barbeta cap al pit. A continuació, realitzar semicercles d’espatlla a espatlla començant des de la barbeta a l’espatlla, resseguint amb la barbeta per tot el recorregut fins a l’altra espatlla. Finalment, fes 3 rotacions completes girant tot el cap cap a una direcció i 3 en l’altra. En tots els casos ves acompanyant el moviment amb la mirada.
  • Estira el coll cap endavant com si fossis una tortuga portant al barbeta cap enfora i després, agafa aire i retreu la barbeta cap al teu pit portant tot el cap cap enrere. Relaxaràs les vèrtebres cervicals i activaràs la glàndula tiroides.
 • Exercicis per les espatlles:
  • Aixeca les espatlles cap a les orelles tant amunt com puguis mentre inspires, fent força amb els punys. Manté la respiració durant uns segons i després treu l’aire fent soroll i deixant caure bruscament les espatlles i afluixant els punys. Aprofita per visualitzar que quan deixes anar la tensió de les espatlles també rellisquen cap al terra l’estrès, els maldecaps i les preocupacions. Repeteix-lo fins que et sentis relaxat.
  • Martelleja vigorosament el coll i les espatlles amb els teus punys tancats per relaxar els músculs.
  • Balanceja els braços endavant i enrere flexionant lleugerament els genolls. A l’inspirar porta els braços cap endavant i treu l’aire quan balancegis els braços tant enrere com puguis.
 • Exercicis pels ulls:
  • Inspirar portant la mirada cap amunt, treu l’aire mirant cap a baix. Repeteix-ho lentament 3 vegades i després mira cap a l’esquerre i cap a al dreta, en diagonal de dalt a baix als dos costats. Finalment, realitza un cercle amb el teu dit al voltant del teu cap i segueix-lo amb la mirada en els 2 sentits del rellotge.
  • Posa un dit davant teu i ves centrant la mirada en aquest des de 20 cms, 1 m i el més lluny que puguis, inspirant i traient l’aire cada vegada que et centris en un punt. Utilitza objectes agradables per a la vista: plantes, flors, colors intensos,...
Esculls els que et siguin més pràctics i procura realitzar-los almenys un cop cada hora mentre estiguis treballant, llegint o jugant.


*Atenció! No facis cap d’aquest exercici si tens alguna lesió a les zones implicades. Demana sempre el consentiment del teu metge.
Butlletí

* Informació extreta del llibre: Mejore su vista con el Quigong

Comentaris

Entrades populars