Tens una mentalitat fixa si...

Molts de nosaltres pensem o hem pensat que les nostres qualitats són les que són i que poca cosa podem fer per canviar-les.
- A mi no se’m donen bé les matemàtiques
- Jo és que sóc de lletres
- Sóc tonto
- No serveixo per fer esport
- ...
I creiem fermament que és així. Mai serem bons en matemàtiques o que mai aconseguirem a parlar anglès o que sempre serem com som perquè no es pot canviar. Aquest tipus de pensament és propi d’una persona amb una mentalitat fixa.

Si, malauradament, la majoria de nosaltres tenim una mentalitat fixa. I tu segurament també!

En què consisteix la mentalitat fixa?

Imagina’t que estàs esperant el resultat d’un examen, d’un projecte, una resposta del teu cap i n’esperes uns bons resultats però lamentablement, el resultat és bastant inferior i bastant més dolent del que esperaves. Com et sentiries? Què pensaries?

Normalment, una persona de mentalitat fixa, es sent rebutjada, una fracassada, una idiota i comença a tenir pensaments del tipus:
  • La meva vida és una merda
  • Què he fet jo per merèixer això
  • La vida és injusta
  • No em passarà mai res de bo
  • Tinc molta mala sort
  • Ningú m’estima, tothom m’odia

I molts d’aquests pensaments apareixen després d’una mala experiència, algun contratemps o una decepció. És la fi del món? Segurament no...

A més a més, després de tenir aquests pensaments, el següent acte és deixar d’esforçar-se ja que si ets així i no pots canviar, per què esforçar-se? Així que ja pots quedar-te al sofà tirat tot el dia, menjar sense parar, plorar, trencar alguna cosa per desfogar-te, anar a beure,...

A partir d’aquí ja hauràs creat una etiqueta per etiquetar-te i lamentar-te sense esforçar-te més: “sóc tonta i no faré mai bé X, així doncs, no cal que m’esforci per fer-ho bé perquè simplement no és “lo meu””.

Però estàs de sort perquè tens la possibilitat de transformar la teva ment fixa per una ment en creixement.

Amb una mentalitat de creixement, confies en que les teves qualitats bàsiques es poden cultivar a través de l’esforç. Amb pràctica, esforç i perseverança pots aconseguir millorar les teves qualitats i habilitats fins al punt de ser bo amb allò que et proposis. No et fa por realitzar les tasques perquè saps que si t’equivoques és perquè estàs aprenent i no et farà por ser jutjat ja que saps que no ets el fracàs o l’error que acabes de cometre.

Per veure-ho més clar, et poso uns quants exemples del que pensen els dos tipus de mentalitats:

Confiar en que sempre pots millorar, no tenir por a ser jutjat ni a cometre errors et permet viure més tranquil.lament, gaudint del procés de millorar.

Així que ja veus, quin tipus de mentalitat vols tenir?


* Pots comprar el llibre que parla sobre aquest tema en aquest enllaç


Butlletí

* Imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars