Troba la teva passió

Avui en dia, més que mai, es parla de treballar del que a un li agrada. El problema no és només poder viure del que a un li agrada, sinó de saber quina és la nostra passió.

En alguns casos ens agraden masses coses, en d’altres no n’hi ha cap que ens agradi prou com per dedicar-s’hi al 100%. En qualsevol cas, és important treballar l’autoconeixement per descobrir quina és la nostra passió.

Encara que no ho sembli, sovint no tenim clar com som ni qui som i en ocasions, la manera com et veus tu no es correspon a com et veuen els altres.

L’autoconeixement és un pas clau que no es limita només a valorar els teus coneixements i experiències, els trets de la teva personalitat i les teves habilitats personals també et servirà per determinar el teu objectiu professional i incrementaràs la confiança en tu mateix.

Per conèixer i tenir clar quina és la teva passió, has d’avaluar els teus gustos, les teves habilitats, els teus coneixements i estudis, la teva experiència, quin és el teu estil de vida desitjat i quins objectius financers t’agradaria tenir.

Comença per a avaluar el que fas en el teu temps lliure. Saber el que et dediques en el teu temps d’oci et permet tenir una idea del que vols invertir el teu temps voluntàriament. Prova de respondre les preguntes següents mentre penses en les teves aficions:
 • Què t’interessa?
 • A on centres la teva energia?
 • Quins són els teus hobbies? Què t’agrada d’aquests?

Una manera per saber el que t’agrada i el que se’t donava bé de més petit és avaluant les assignatures que vas escollir a l’escola o a la universitat i el motiu pel qual les vas escollir. Per què vas escollir aquestes i no unes altres? Quines eren les teves assignatures preferides?

Per a analitzar els teus punts forts i punts febles, prova de recordar situacions en les que has demostrat les teves virtuts i qualitats, resolent-les amb èxit, situacions on has notat que et faltaven habilitats i t’han costat més de resoldre, quines tasques fas més bé, quines tasques et costen menys,...

Avaluar les feines desenvolupades als llocs de treball on has estat, també t’ajudarà a veure què t’agradava més, què se’t dóna millor, els teus coneixements i habilitats,... Quines competències has desenvolupat i has adquirit al llarg del teu recorregut professional?


A partir d’aquí, hauries de començar a tenir clar què és el que t’agrada fer i el que, a més a més, fas bé. Però saber què t’agrada més, també és una trampa a la vegada ja que, encara que t’agradi molt cuinar, per exemple, potser si et dediques a fer de cuiner, al cap d’un any cuinant cada dia, acabes odiant la cuina més que estimant-la.

En ocasions, has de saber diferenciar la teva passió amb el que fas bé. Normalment, el que fem bé, també ens agrada fer-ho. Així que si fas molt bé tot el que està relacionat amb la organització i a més a més t’agrada organitzar coses, potser gaudiràs més treballant d’organitzador d’esdeveniments que de cuiner. I sempre pots cuinar a casa com a manera per relaxar-te i desconnectar de la feina. Que t’agradi molt una cosa no vol dir que et vulguis passar el dia fent-la. A vegades és més important trobar una feina que t’agradi i que sigui còmode per a tu (proximitat a casa teva, menys esforç, menys estrés,...) encara que no sigui la teva passió i deixar aquesta com a hobby, que sempre la gaudiràs.

És el moment de tenir clar quin és l’estil de vida que vols viure. Estàs disposat a treballar quan els altres tenen festa? No poder anar a sopar amb els teus amics per què estàs treballant de cuiner al restaurant?

És important saber qui vols ser, com vols viure. Per això, procura conèixer professionals del sector per veure com és el seu estil de vida i si s’adequa al que tu vols tenir. És aquesta la vida que vols tenir?

Compte! Voler treballar en la teva passió pot fer que deixi de ser una passió.

Prova de respondre aquestes preguntes:
 • Què estaries disposat a fer cada dia sense rebre diners a canvi?
 • Quines tasques o activitats fan que passi el temps sense que te n’adonis?
 • Què faries la resta de la teva vida si poguessis escollir?
 • Quins temes acostumes a llegir més sense avorrir-te?
 • Què fa que se’t dispari la teva creativitat?
 • Quina tasca realitzes amb facilitat i millor que la resta?
 • Escolliries el que estàs fent ara si poguessis tornar enrere? Què canviaria?
 • Com són els teus dilluns? Com un dia més de la setmana? O els odies profundament?
 • A qui enveges?

Totes les feines tenen avantatges i desavantatges i parts bones i dolentes. Fixa’t en el procés i el camí a recórrer, els sacrificis a realitzar i planteja’t si estàs disposat a acceptar-los. Encara que sigui la teva passió, tindrà aspectes que t’agradaran més i d’altres que t’agradaran menys.

Escull una feina que t’agradi i que se’t doni bé, encara que no sigui la teva passió, però sobretot, que t’agradi i que gaudeixis realitzant-la.
Butlletí

* Imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars