No ets una persona empàtica si...

Sovint tenim una percepció errònia de les nostres qualitats. Moltes vegades exagerem els nostres defectes i a vegades enaltim les nostres qualitats.

L’altre dia, mentre em queixava del conductor de davant perquè no anava al ritme que jo volia anar, em vaig adonar que una de les qualitats que jo (i probablement tu també) enalteixo és l’empatia.

L’empatia es defineix com la capacitat que té una persona de percebre els sentiments d’un altre i d’entendre la perspectiva d’aquesta persona. És la capacitat de posar-se al lloc de l’altre.

Jo sempre m’he considerat molt empàtica, no només pel fet de treballar en l’àmbit psicològic sinó en la vida quotidiana on sóc capaç de sentir físicament el dolor que senten els altres. (Si, sóc de les que ploren en documentals o en les pel.lícules). Però també m’he adonat, que en situacions específiques, la meva empatia desapareix.

Per això avui, et proposo unes quantes situacions en les que abandonem la nostra empatia i som incapaços de deixar de banda els nostres prejudicis i ser comprensius.

No ets empàtic si...
  • No respectes el ritme de les altres persones – si parlem de l’exemple de la conducció, no saps perquè aquesta persona va més a poc a poc i sobretot, aquesta persona té tot el dret d’anar a la velocitat que vulgui sempre que respecti les normes de circulació. Potser se li ha espatllat el cotxe i no pot passar de 80 o porta una persona a dins que li fa por anar amb cotxe.
  • No cedeixes el teu seient al tren o al bus a persones d’edat avançada, embarassades o que el necessitin – potser no t’ho sembla però aquestes persones estan molt cansades o tenen problemes d’equilibri o alguna lesió,...
  • Critiques durament a alguna persona (famosa o no) – a través de les xarxes socials sembla que s’hagi creat una via lliure per criticar tant durament com es pugui a qualsevol persona. Et pot caure bé o malament però és una persona amb sentiments que li pot molestar el que dius. Si fos un amic teu li diries el mateix? Li diries amb el mateix to? Si creus que el teu amic es molestaria, potser aquesta persona també es pot molestar, no?
  • Jutges durament a algú perquè no fa el que tu vols o com tu vols – a vegades ens enfadem i jutgem durament a algú perquè no fa el que volem. Primer de tot: “Hola! El món no està aquí per servir-te exclusivament a tu” i dos: abans de jutjar, intenta entendre perquè aquestes persones fan les coses com ho fan. Si hi ha cua al súper t’esperes pacientment, probablement tothom té més coses a fer. Si la venedora està tenint problemes per fer anar la caixa registradora, potser és el seu primer dia. Si el teu massatgista/mecànic/lampista/professor s’agafa vacances quan el necessites, respecta’l, probablement les necessita.
  • Veus algú que necessita ajuda i no l’ajudes – cada cop més veiem com davant d’atacs a alguna persona, ningú fa res. Ens han inculcat a tenir por a actuar, a sentir indiferència pel que passa als altres. L’augment de bullying a les escoles té molt a veure amb la falta d’empatia per part dels companys. Si fos el teu cas, t’agradaria que t’ajudessin?
L’empatia requereix un esforç perquè ens hem de posar a la pell de l’altre i intentar entendre el seu punt de vista. Però no és res que no millori amb la pràctica. Practica!

I tu, en què ets poc empàtic?
Butlletí

* Imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars