En el pitjor dels casos

La gran majoria de les nostres preocupacions són per motius que encara no han passat. Ens preocupem per un futur que, no només no ha passat sinó que no sabem si arribarà a passar.

Aquesta por pel que pot passar ens paralitza i immobilitza. Ens quedem tant bloquejats que no acabem fent res però seguim sentim la mateixa por i els mateixos temors. Per aquest motiu, avui us proposo la tècnica de plantejar-se “el pitjor dels casos”.

Planteja’t què passaria si el que et preocupa passés, què és el que podria passar? De debò seria tant terrible? Seria la fi del món? En la gran majoria dels casos, la resposta és No.

Per exemple, si et fa por perdre la feina, què és el pitjor que podria passar? Que et quedis sense. No series capaç de trobar una altra feina? Encara que fos una feina que no t’agradi tant o no cobris tant, seguiries tenint feina. Els humans tenim la capacitat d’adaptar-nos a moltes situacions, i encara que no t’agradés aquesta situació, t’hi podries adaptar.
«Sóc un home vell i he conegut a un gran número de problemas, però la majoria d’ells no han passat mai". Mark Twain (Twiteja-ho)
Si tot i pensar en el pitjor dels casos, encara estàs preocupat, pots provar de fer el test del pitjor escenari. Tobias van Schneider explica que una de les maneres que utilitza per relaxar aquests temors és saber quin és el seu pitjor escenari. És a dir, ell sap que si no li va bé la nova etapa que vol començar, com deixar la seva feina estable, en el pitjor dels casos tornaria a treballar rentant plats o polint plata i menjant pasta precuinada cada dia.

Explica que quan es comença a preocupar per una nova situació on hi pot haver un gran risc, com deixar una feina estable o crear un canvi important a la seva vida, es pregunta el següent:
“Si tot va malament, quin és el meu pitjor escenari i com de dolent és?“
El fet de tenir clar quin és el teu pitjor escenari, és a dir, quina és la pitjor situació a la que et pots trobar si no funciona el teu projecte (objectiu o etapa nova), et relaxa. Passi el que passi, saps que podràs tornar a fer una altra feina que et permeti alimentar-te.

En la gran majoria dels casos, ni els riscos ni els possibles escenaris són tant greus com semblen, i en el pitjor dels casos, tampoc són tant terribles. És el nostre cap que sempre ho veu tot molt més gros del que és (per protegir-nos, és clar).

Visualitzar el teu pitjor escenari, t’ajudarà a relaxar-te i a fer un pas endavant. En el fons, el pitjor escenari no és tant horrible i saber que en el pitjor dels casos, aquest és el teu destí, et dóna tranquil.litat. Sempre és millor saber que hauràs de fregar plats sense parar que no saber què et depara el futur, no?

Pensa que la majoria de les vegades, el patiment és superior quan no prenem una decisió que si ho haguéssim fet.

Butlletí

* Imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars