Pren-te la vida com un joc

Cada cop me n’adono més que ens omplim la vida de problemes perquè ens prenem massa en serio a nosaltres mateixos i a les coses que ens passa.

Prendre’s la vida com un joc no significa prendre’s la vida poc seriosament o passant de tot sinó que del que es tracta és de veure-la com si fos un videojoc. Et posaré un exemple:

Imagina’t que vols examinar-te pel nivell d’anglès del First Certificate però et fa molta mandra i no et ve de gust. Saps que t’ajudarà professionalment per aconseguir un bon lloc laboral però no acabes de fer el pas mai. Si ho veus com un examen que has d’estudiar, has de passar-te hores practicant en comptes de fer alguna cosa que et ve de gust i a sobre has de sortir de la zona de confort, t’has d’esforçar per aprovar i mai t’han agradat els exàmens perquè et fa por suspendre, és normal que et faci mandra examinar-te, oi?

Ara imagina que estàs a dins d’un videojoc. El premi final és una bona feina que t’apassiona i tens un bon sou. Bé, això ja és més estimulant. Però per aconseguir aquest premi, has de passar una sèrie de proves i missions. Al principi les missions són senzilles:
  • Comprar llibres d’anglès
  • Estudiar 5 minuts
  • Llegir 10 minuts
I cada cop s’aniran complicant més, com estudiar 30 minuts, llegir en veu alta o mantenir una conversa durant 15 minuts,... Cada cop que aconsegueixes una missió, o cada X missions, tens una recompensa. També pots donar-te 10 punts per cada tasca o donar més punts com més es compliquen les missions.

Les recompenses sempre tenen l’objectiu d’ajudar-te a aconseguir l’objectiu la missió final per exemple, el premi serà comprar un llibre nou, fer una recepta anglesa o anar a menjar a un restaurant anglès, veure una pel.lícula en versió original o fer un viatge al Regne Unit (si ets més generós amb les recompenses). Del que es tracta és que les recompenses sempre sumin (no té cap sentit anar al gimnàs a cremar 300 calories i menjar després un pastís que en té 400...). Què et sembla? Segurament així ho veus més fàcil i tens més ganes de posar-t’hi, oi?

Com passa amb els videojocs o en competicions, sumar punts fa que estiguis més interessat en el que fas. En una escola, van basar-se en el joc de World of Warcraft i puntuaven quan aconseguien missions (quests) i hi havia monstres i gremis igual que el joc. Els nens no només estaven més motivats per aprendre sinó que s’esforçaven més i van obtenir millors resultats.

No només és una manera de jugar i de fer els teus objectius més divertits i estimulants sinó que t’ajudaran a aconseguir els teus objectius i tenir una vida millor.

Un dels motius pels quals funciona veure els objectius com a missions és que mesurem el que anem fent. Saps que per a aconseguir X recompensa has de fer X tasques o guanyar X punts. Per exemple, si vols ser una millor mare, com que és difícil d’avaluar, pots provar de donar-te punts cada cop que abracis als teus fills, els ajudis a fer els deures, els hi llegeixis un conte, etc... Pots especificar els punts que guanyes per cada tasca i a partir de quin punt et donaràs un premi. Per exemple, 20 punts per una abraçada, 60 per ajudar-los a fer els deures i quan tinguis 500 punts, passaràs una tarda sencera al cine amb els fills o faràs una festa.
“El que es mesura, es controla” Pete Drucker
Quan recomano que apunteu tot el que feu quan voleu canviar un hàbit (com he estat fent en els mini objectius que hem iniciat aquest any) o voleu saber exactament el que mengeu, per exemple, és perquè mesurar les vegades que fas un hàbit, no només t’ajuda a ser-ne conscient dels cops que el fas sinó que ja t’ajuda per se a reduir les vegades que ho fas. En un estudi on demanaven als fumadors que fumessin exactament la mateixa quantitat de cigarrets cada dia, van descobrir que sense haver-los-hi demanat, van anar reduint gradualment la quantitat fumada.

Pensar que els teus objectius són missions, no només t’ajuda a “jugar” una mica en el teu dia a dia (que molts de nosaltres vam deixar de jugar quan vam deixar de ser nens) sinó que t’ajudarà a tenir un registre del que fas en el teu temps sent més productiu, estaràs enfocat en l’objectiu que t’ocupa (tens una direcció, un destí) i t’ajudarà a aconseguir els teus objectius amb més ganes, energia i motivació.

Juguem?

* Imatge extreta de google.cat
* Més info a Bakadesuyo.com

Comentaris

Entrades populars