Sologàmia, l’elecció d’estar sol

Cada vegada més hi ha persones que decideixen estar solteres per elecció. No es tracta de persones que volen tenir parella però que com que no en tenen, accepten la seva solteria gratament sinó que deliberadament no volen tenir parella.

Segons Robert Weiss, la definició de sologàmia és l’estat d’estar solter i no voler una relació romàntica ni sexual.

Cada cop més, la situació actual de la nostra societat ens està permetent tenir més llibertat per poder escollir com volem viure. El fet que les dones puguem treballar i tinguem independència econòmica, l’evolució de les noves tecnologies i la facilitat per comunicar-se, unes ciutats cada cop més urbanitzades i més comunicades i l’augment de la longevitat i la qualitat de vida... Tot ajuda a tenir més independència, a estar més connectat amb amics i família, a poder socialitzar més fàcilment i cada cop podem satisfer més fàcilment les nostres necessitats emocionals de connexió sense tenir una parella.

Pels que fa a l’aspecte sexual, cada persona viu la sexualitat d’una manera diferent. Alguns consideren que l’esforç que requereix tenir un company sexual no els compensa i prefereixen tenir relacions no sexuals amb amics. Si mai necessiten satisfer les seves necessitats sexuals fan ús de la masturbació i segueixen amb la seva vida escollida feliçment. Per altra banda, també hi ha persones asexuals que no tenen desig sexual ni interès pel sexe. És un tipus d’orientació sexual (com ser heterosexual, homosexual o bisexual) i que si no produeix cap tipus d’insatisfacció o infelicitat en aquesta persona, és completament acceptable i no s’ha de considerar patològic.

En qualsevol cas, del que es tracta és que sigui una elecció escollida i que et faci feliç. Hi ha molta gent que està soltera per obligació, bàsicament perquè no troba parella. En aquests casos, no seria una elecció, així que no es poden considerar persones sologàmiques. La sologàmia és escollida i estàs feliç amb la decisió presa com la gent que escull no tenir fills o ser mare/pare solter/a. És una elecció que et fa més feliç. Del que es tracta sempre és de guanyar, de sumar benestar.

A internet sempre volten paraules noves per definir noms, estats, situacions i per definir a solters que estan bé amb el seu estat actual però volen tenir relacions de parella, sempre que sigui amb una persona que els ompli (no pas el primer que passi per no estar sol) se’n diuen "quirkyalone". El que busquen és ser més feliç sent solter i escollir relacions saludables que sumin, acceptant el fet d’estar sol i estant còmode vivint sol fins que aparegui una persona amb qui es connecti per mantenir una relació.

Els sologàmics, que és del que parlem avui, compensen viure sols en ser més actius socialment que els que viuen en parella. Les persones solteres solen sortir més a dinar a fora, a realitzar més activitats, a sortir més amb els amics i a conèixer més gent. En definitiva, les persones solteres solen ser més socials que les parelles casades, per això tenen les necessitats socials cobertes que és el que els podria faltar pel fet de viure sols.

En definitiva, són persones que han acceptat la seva solitud i no es senten sols, al contrari, són feliços amb la seva elecció i la seva situació i per sobre de tot, és escollida.

En coneixes algun? També ets feliç estan sol? O pel contrari, et sents sol tot i no estant sol?
Butlletí

* Imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars