Per què m'hauries d'agrair i felicitar a mi i a 100 persones més?*

Pensa quantes vegades al dia renyes al teu fill, a la teva parella, a tu mateix, a la teva mascota o et queixes del que fan malament els altres: els conductors, els polítics, els dependents,…

I ara pensa quantes vegades felicites al teu fill, a la teva parella, a tu mateix o a tots els que t’envolten i els que es creuen amb tu per fer bé la seva feina.

Suposo que el número de queixes i crítiques és molt més alt que les felicitacions i la valoració de la feina ben feta oi?

És cert que biològicament estem predeterminats per veure i recordar més els aspectes negatius per protegir-nos i sobreviure. Està clar que si recordes que menjar un fruit vermell et produeix febre i vòmits durant tres dies, no en tornaràs a menjar quan en tornis a veure i tinguis gana. Però avui en dia, recordar els aspectes negatius no és tant necessari, sobretot si interfereixen en la nostra felicitat com per exemple, recordar la discussió que vas tenir amb el teu pare cada vegada que penses amb ell.

Ara m’agradaria que pensessis en alguna situació on has felicitat o agraït alguna cosa a alguna persona i has vist com se li il·luminava la cara de satisfacció. Recordes aquesta cara il.luminada? Recordes que també et senties bé tu, després de felicitar-la? S’activen les neurones mirall, encarregades de realitzar la mateixa acció que està fent la persona que tenim al davant. També són les encarregades de sentir empatia.

Agrair, donar les gràcies, felicitar,... afavoreix la felicitat no només en els altres sinó també a tu mateix. És un Win-Win, no és fantàstic?

El fet d’agrair als altres, augmenta el teu benestar psicològic i les emocions positives, a part d’augmentar el benestar i l’autoestima de la persona a la que agraeixes. Així que agraeix als amics amb qui passes una bona estona, agraeix a la persona que et cedeix el lloc a la cua del supermercat, agraeix als teus pares per cuidar-te tant bé com han pogut, felicita a la teva parella per fer un dinar tant bo, agraeix a la gent que és educada o a les persones que fan bé la seva feina. Si, probablement és la seva obligació o la seva responsabilitat moral fer les coses bé o comportar-se però no t’agrada també que et donin les gràcies? Que et felicitin? Encara que sàpigues que ho valoren o que és el que s’espera de tu? Encara que sigui per l’egoisme de sentir-se bé un mateix, dóna les gràcies perquè us estareu beneficiant els dos.

I per descomptat, felicita’t a tu mateix per fer bé les coses, per intentar-ho encara que no hagi sortit com voldries, per esforçar-te,... i dóna’t les gràcies per llevar-te cada matí, per bombejar la sang i l’oxigen que mantenen viu el teu cos, dóna les gràcies a la teva columna i als teus músculs per subjectar-te, al teu cervell per mantenir tots els òrgans en ple rendiment i a la teva ment, per tenir capacitat de raonament...

No és cap tonteria, agrair genera emocions positives, està comprovadíssim, i felicitar fa que la conducta o pensament que s’ha felicitat s’instauri i es reforci, és a dir, fomenta que es torni a repetir. La felicitació és un tipus de premi, un reforç positiu que et genera salut, benestar, et sents més capaç, reforça el teu sistema immunitari i a més, segregues endorfines (les hormones de la felicitat).

Quants cops t’han felicitat o agraït alguna cosa aquesta setmana? Cap? I no t’agradaria que t’agraïssin que vas a treballar cada dia per pagar un lloguer o una hipoteca d’un sostre on viure, que fas la teva feina ben feta perquè l’empresa segueixi endavant, o que fas el dinar perquè creixin sans i forts, o que recicles per tenir un món més net i sa, o escrius un article per què la gent que el llegeix aconsegueixi ser una mica més feliç?

Així que quan estiguis content amb la feina d’algú, amb la seva companyia, amb els seus detalls,... Dóna les gràcies i felicita. No donis per segur que és el que ha de fer o que ja sap que ho agraeixes, diga-li!! Recorda-li un motiu per seguir-ho fent.

A qui més agrairàs i felicitaràs, a part de tu mateix, aquesta setmana?

Jo a tu:
Felicitats per voler ser millor persona llegint articles com aquest i gràcies per compartir aquest article amb la gent que vols felicitar i agrair ;)
Butlletí

Comentaris

Entrades populars