Per què necessites saber els teus valors?

Últimament es parla molt dels valors: els valors ens mouen, hem de tenir clar quins són els nostres valors, els valors marquen els nostres objectius,... Però sabem què són realment els valors?

Els valors són allò que en realitat t’importa, el que et mou. És el centre del que ets. Són estats mentals i principis d’acció, generalment abstractes. Per exemple:

Tots tenim valors. Si creus que no en tens potser és que no et coneixes prou bé. Són l’expressió de qui som i a vegades, creiem que som d’una manera però els nostres valors profunds són diferents. També depenen del context, els valors poden variar en funció de la situació en la que et trobes. Per exemple, no tindràs el mateix concepte del que valores en les persones a la feina que amb els teus amics.

Són necessaris perquè són el nostre combustible. Són els valors els que ens donen la força i la motivació per aconseguir els nostres objectius. Són els veritables motius que s’amaguen darrere dels nostres somnis i desitjos.

Si vols aconseguir els teus objectius, necessites saber perquè els vols aconseguir, és a dir, quin són els valors que estan darrere d’aquests objectius. Tots els objectius estan generats per un o varis valors. Cada objecte que desitgem en el món material és l’expressió d’un valor que volem satisfer.

En ocasions, també pensem que un objectiu està motivat per un valor però quan ens endinsem a aquest valor, n’apareix un altre de més profund, és el valor fonamental.

Et pots preguntar algunes d’aquestes preguntes per trobar els teus valors:
  • Què és important per a tu en relació a X objectiu?
  • Què és el que t’importa més d’aquest?
  • Què obtens fent això?
  • Qui ets quan fas això?
“Viure els nostres valors durant el viatge per aconseguir els nostres objectius ens manté motivats i ens ajuda a gaudir-lo més”.
Quan tinguis el teu objectiu clar, mira d’anar-lo fragmentant. Tens X objectiu. Quan tinguis aquest objectiu, què t’aportarà? Ara que has dit un nou valor, quan tinguis aquest valor, què t’aportarà? Ves avaluant les respostes que vagis donant fins que es vagi repetint la mateixa paraula varies vegades o utilitzis una afirmació que impliqui la primera persona del singular (creixeré). Ja hauràs descobert el valor darrere d’aquest objectiu.

Es tracta que un cop descobreixis els teus valors, aconseguir l’objectiu es faci més agradable vivint i respectant aquest valor fonamental que et mou.

Ja saps quins són els teus valors?
Butlletí

* Primera imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars