Per què no funcionen els llibres d’autoajuda?

Les estanteries d’autoajuda de les llibreries sempre estan plenes de llibres i sempre hi ha novetats que et prometen que amb aquell llibre seràs definitivament feliç. Es venen milions de llibres d’autoajuda a tot el món i tot i així, la gent segueix sense aconseguir el que busca comprant aquests llibres i en segueix comprant, un darrere l’altre.

Si tenim en compte això, sembla que els llibres d’autoajuda no funcionin oi? Perquè si fos així, només en necessitaríem un i no n’hauríem de comprar més.

Bé, no és ben bé així. Hi ha varis motius pels quals els llibres d’autoajuda no acaben de funcionar i dic que no acaben de funcionar perquè sempre, llegint un llibre, com a mínim adquireixes nous coneixements. Potser no aconsegueixes l’objectiu que esperaves comprant aquest llibre (com ser feliç de sobte) però si que aprens alguns aspectes de la psicologia, de la ment humana i de tu mateix.

Els principals motius pels quals no funcionen els llibres d’autoajuda són els següents:
  • No tot funciona per a tothom. La majoria d’aquests llibres et venen una recepta exclusiva que solucionarà tot els teus problemes, a tu i a la resta de persones que llegeixin el llibre, però com ja he comentat molts cops, cada persona és diferent i ha d’escollir les tècniques que li vagin millor.
  • Llegim des del nostre punt de vista, és a dir, som subjectius. Segurament al llegir aquest article, si preguntés a diferents persones que em fessin un resum, totes ho explicarien de manera diferent i es quedarien amb alguns punts específics. El mateix passa al llegir un llibre d’autoajuda. Inconscientment posaràs els teus filtres sobre el que llegeixes i et quedaràs amb el que t’interessa (a tu i al teu subconscient) i amb el que vols veure.
  • No es passa a l’acció. Hi ha molta gent que llegeix un llibre, un altre i un altre però no aplica res del que ha llegit. Són acumuladors que acumulen coneixements i llibres però no han aplicat res del que llegeixen i sense aplicar-ho, sense passar a l’acció és molt difícil que es generin canvis. Llavors hi ha els aplicadors que un cop llegeixen alguna cosa, miren de posar-la en pràctica amb disciplina durant el temps suficient per veure resultats.

Està clar que el motiu principal pel qual “no” funciona comprar llibres d’autoajuda és perquè no es passa a l’acció. La gran majoria de nosaltres som acumuladors de coneixement perquè és més fàcil i requereix menys esforç que haver de posar en pràctica tot allò que hem après amb disciplina i constància. Però si no passes a l'acció, no esperis que miraculosament s'apliqui el que has llegit a la teva vida.
"Si sempre fas el mateix, no esperis resultats diferents" Albert Einstein
I tu, ets un acumulador o un aplicador?
Butlletí

* Imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars