Què has de fer abans d’una entrevista laboral?

L’entrevista és un dels passos més importants a l’hora de trobar feina ja que aquest contacte cara a cara serà el que acabarà de decantar la balança al teu favor o no per aconseguir aquest lloc de treball.

És vital estar preparat per poder-la afrontar amb el màxim de possibilitats per superar-la adequadament, per aquest motiu, abans de qualsevol entrevista, procura tenir en compte el següent:
 • Informa’t sobre l’empresa: per poder respondre correctament les preguntes relacionades amb les expectatives professionals en l’empresa, has d’estar informat sobre l’empresa, les seves activitats, la marca, l’organigrama, els productes, la plantilla,... Com més coneguis l’empresa, millor. Assegura’t de saber on has d’anar, quan tardes en arribar-hi, quin transport utilitzar, on aparcar,...
 • Relaxa’t: els nervis et poden bloquejar i poden crear una mala imatge de tu a l’entrevistador. Gestionar correctament el teu nerviosisme et pot ajudar a respondre correctament, reflexionant i aportant respostes de valor. Practica amb anterioritat algun tipus de relaxació i així la podràs realitzar mentre esperes que comenci l’entrevista. Pots practicar-ne una de tant senzilla com posar-se les mans a la panxa i realitzar respiracions abdominals. Inhala en 4 temps, inflant la panxa com si fos un globus, reté l’aire i exhala en 8 temps, enfonsant les mans cap endins. Repeteix varies vegades aquesta respiració.
 • Prepara la teva autoestima: l’autoestima és la valoració positiva o negativa que un té sobre si mateix en funció dels pensaments, sentiments, trets corporals i experiències pròpies. Com que pot variar en el temps, és important tenir eines per tenir un bon nivell d’autoestima abans d’una entrevista. Pots utilitzar dues tècniques ben senzilles:
  • Visualitzacions: utilitza moments on has estat relaxat i recorda’ls, t’evocarà una sensació de tranquil·litat. Pensa i trasllada la imatge on t’hagis sentit relaxat i feliç. Visualitza-la amb detall: els colors, si estàs sol o acompanyat, les olors, la temperatura, el paisatge, el soroll o el silenci,... També et pots visualitzar realitzant l'entrevista amb èxit: ha anat molt bé! 
  • Autoinstruccions: identifica i substitueix pensaments negatius per positius. Per exemple, en comptes de pensar el que pot anar malament de l’entrevista, pensa en tot el que podràs fer correctament: “expressaré correctament les meves competències”. Fes una llista d’afirmacions positives i llegeix-les com si fos un mantra.
 • Prepara la roba que et posaràs: t’agradi o no, la teva imatge dóna molta informació de tu i serà la primera informació que donaràs. Així que procura informar-te sobre la vestimenta que utilitzen a l’empresa i la que s’espera que portin els seus treballadors i procura adaptar-t’hi. Portar la roba adequada sumarà punts per entrar al lloc de treball. No canviarà la teva personalitat, només serà un “uniforme” per anar a treballar.
 • Prepara un dossier amb el currículum: porta tota la informació que puguis necessitar com còpies de diplomes i certificats. Repassa que hi sigui tot el necessari com una còpia del CV, un bloc per prendre nota, títols formatius, treballs publicats, cartes de recomanació,...
 • Practica les entrevistes: simula una entrevista completa amb algun amic. Practica les preguntes, la teva postura corporal, el teu llenguatge verbal i no verbal,... Procura gravar-te per poder veure després com era el teu llenguatge, a quines preguntes t’incomodes, a quines falles i en quines estàs més còmode. 
Això és com qualsevol habilitat, com més practiquis, més bé se’t donarà.
  Butlletí

  * Imatge extreta de google.cat

  Comentaris

  Entrades populars