Agafa’t un temps sabàtic tecnològic

En el nostre dia a dia ens passem el dia envoltats de tecnologia: treballem amb l’ordinador, revisem el mòbil constantment,... I arriba un moment que ens costa desprendre’ns d’aquest tipus de tecnologia i si ens quedem sense bateria al mòbil ens agafen tots els mals.

Per això, aprofitant que tenim les vacances aquí, seria un bon moment per intentar posar en pràctica el que et proposo avui: un temps sabàtic sense tecnologia.

Les vacances és ideal perquè tens més possibilitats de desconnectar, no necessites estar (tant) disponible, depèn on vagis no tindràs connexió,.. així que és un bon moment per posar-ho en pràctica. Simplement, proposa’t estar X temps sense tocar el mòbil per a res: ni per fer fotos, ni per demanar informació a Google ni pel GPS o per mirar una recepta per fer el dinar. Res!

Fa uns mesos, em vaig quedar sense mòbil durant uns dies i no vaig tenir més remei que viure amb un mòbil 1.0, ja sabeu, els que només serveixen per fer i rebre trucades. Al principi trobava a faltar molt el meu mòbil, em feia falta per tot: l’alarma, l’agenda, els missatges, el gps, la càmera de fotos,... Al final però, em vaig començar a acostumar a tornar a viure desconnectada i quan vaig tornar a tenir el mòbil, fins i tot em va fer una mica de pena deixar aquesta desconnexió (tot i que no va durar gaire).

Tot i així, procuro crear petits moments de desconnexió: anar a caminar sense telèfon, o a la platja, deixar el mòbil lluny del menjador per menjar sense interferències, apagar-lo a certa hora de la nit,... Ja que la resta del dia el tinc al costat constantment, almenys aquestes estones et permeten desconnectar.

Per això, tal com et comentava, les vacances són un bon moment per començar-ho a posar en pràctica i a partir de llavors, anar-ho integrant a la teva vida quotidiana al setembre.

Per establir unes hores sabàtiques sense mòbil et recomano el següent:
 • Escollir una hora al dia o a la setmana per desconnectar el telèfon. Tu esculls quanta estona o quants dies vols desconnectar: pots tancar-lo a partir de les 10 del vespre cada dia o agafar una tarda a la setmana.
 • Procura complir-ho sempre. Si t’has proposat apagar-lo de 14h a 15h cada dia, fes-ho cada dia, sense excuses.
 • Si consideres que necessites el mòbil per alguna cosa en concret just quan estàs en el teu moment sabàtic, procura buscar alternatives: pots utilitzar l’ordinador per buscar aquella dada imprescindible que necessites, apuntar-ho en un paper i fer-ho després, tornar a utilitzar el despertador en comptes de fer servir el mòbil...
 • Normalment mirem el telèfon per vici o per cobrir alguna necessitat. Intenta avaluar quina és la necessitat que intentes cobrir mirant el telèfon.
  • T’avorreixes? Busca alguna cosa per fer en els teus hobbies.
  • Busques contacte social? Vés a fer un cafè amb algú.
  • Intentes satisfer alguna necessitat? Sovint obrim el mòbil per un motiu: per veure si ens han contestat, què ens han dit, què fan els altres,... és la necessitat que se’ns crea per aconseguir una recompensa (la resposta social, per exemple) i després s’activa la rutina associada com mirar totes les xarxes socials, llegir certes pàgines web,... Busca com satisfer les teves necessitats en el teu entorn, sense el telèfon.
  • Intentes fugir de la vida quotidiana? No miris la vida dels altres, intenta omplir la teva, què t’agradaria estar fent? Què t’impedeix fer-ho?

T’animes a crear un espai sense mòbil a la teva vida?

Bones vacances! 
Butlletí

* Imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars