Hàbits emocionals

En dies plujosos i quan fa fred, és més habitual sentir-se trist, desanimat i amb menys ganes de fer coses. A part de la falta de sol i els nostres bioritmes, també hi ha el factor dels nostres hàbits emocionals.

Els hàbits emocionals són les associacions que hem fet de certes situacions amb les nostres emocions, per exemple, quan associem la pluja amb la tristesa. Així, quan plou, ens hem de sentir tristos. Al cap d’un temps, aquesta associació es converteix en un hàbit.
“Un hàbit és la conducta repetida de manera mecànica i quasi inconscient”.
No t’ha passat mai que estàs trist i no saps per què? Segurament és perquè has creat un hàbit emocional.

Els hàbits emocionals són molt més freqüents del que sembla. En quin estat emocional estàs habitualment? Alegre? Enfadat? Ansiós? Trist? L’emoció que visquis més habitualment serà l’emoció que has establert com a pròpia.

Un cop tinguis un hàbit emocional establert, serà més habitual que sentis aquest tipus d’emoció.
Fes una prova, com tens la boca i la mandíbula? Ben forta i tensa? Relaxada? Les expressions de la teva cara i la postura del teu cos també et poden donar pistes de les emocions que estàs sentint.

Una de les tècniques per ser-ne conscient és crear registres. Al llarg del dia apunta les emocions que vagis sentint i et podràs fer una idea de les més habituals.

El problema de tenir aquests hàbits és que acabes associant aquestes emocions amb qui ets tu. Passes de sentir-te trist a ser trist, d’estar enfadat a ser una persona irada, d’estar content a ser alegre. Les emocions són temporals i van variant sempre que no s’estableixin i es converteixin en hàbit.

La bona notícia és que els hàbits es poden canviar. És més, els hàbits es poden modificar,  crear, eliminar,... són com un múscul que es poden entrenar. Has d’escollir si vols entrenar el teu cos i la teva ment per la frustració, per la pena, per la ira o per a l’alegria, per la fortalesa, per la felicitat,...

En el teu dia a dia, a mesura que siguis més conscient de com et sents al llarg del dia, pots escollir com sentir-te, en quina emoció t'estanques o en quina esculls estar. És un entrenament mental que requereix constància i dedicació però mica en mica ho pots aconseguir. 

La vida és molt curta per estar sempre trist o enfadat, no?
Butlletí

* Imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars