Com concentrar-se

Concentrar-se és difícil. Ho és perquè per concentrar-te en una cosa, n’has d’ignorar moltes d’altres i com que vivim en un món ple d’estímuls, encara ho fa més complicat.

Com comenta James Clear, per concentrar-se en una cosa, hem de dir si a una opció i dir no a tota la resta. Eliminar és un requisit imprescindible per concentrar-se. A més a més, requereix estar centrat en l’ara, en el moment present i la nostra ment sempre està pensant en el futur o en el passat. I necessitem prendre decisions, és a dir, decidir què descartar i en què centrar-se. Per això, quan tenim una data d’entrega i ens sentim pressionats, aconseguim treballar en el que necessitem, perquè la decisió l’ha pres la data límit. Prens acció quan estàs al límit.

Per què no ens convé fer multitasques?

Tècnicament estem capacitats per fer dues coses a la vegada. Per exemple, veure la televisió i fer el dinar. El que no podem fer és concentrar-nos en dues tasques a la vegada. O et centres en tallar la ceba en la forma que vols i tens la televisió de fons o et centres en el que diuen a la televisió i neteges els plats mecànicament.
L’atenció no és multitasca.
La multitasca força al teu cervell a anar intercanviant la concentració cap a una tasca i després cap a l’altre. I el problema recau en que el cervell no està preparat per fer aquests canvis d’una manera ràpida. En cada canvi de concentració, necessita uns quants minuts per tornar a centrar-se en el que estava fent. És l’anomenat cost de transferència, és a dir, la interrupció del rendiment cada vegada que canviem el focus en una altra àrea.

Hi ha vàries estratègies per ajudar-te a concentrar-te. Te n’ensenyo dues:
  • L’estratègia de 2 llistes de Warren Buffet’s – comença fent una llista de les 20 coses que has de fer la propera setmana. Després, dins d’aquesta llista, encercla els 5 punts que són més prioritaris. A partir d’aquí, ja tens dues llistes: la primera amb els 5 punts imprescindibles que és per on començaràs a treballar i la segona llista és el que has d’evitar perquè no et distreguin mentre fas les 5 primeres. Un cop hagis acabat els 5 primers punts, després pots concentrar l’atenció en la resta de punts. Això t’ajudarà (i obligarà) a prendre decisions.
  • El mètode d’Ivy Lee – al final del dia, escriu 6 tasques importants que has de fer demà. Després les ordenes per ordre d’importància. L’endemà, només et concentres en la primera. Treballa en aquesta fins que l’hagis acabat i després vas fent les que estan a continuació. Si al final del dia en queda alguna pendent, la poses a la llista dels 6 següents.
Ja tens els primers passos per començar a concentrar-te. Som-hi?

Butlletí

* Imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars