Saps què t’ajudarà a tenir una carrera professional d’èxit?

Si mai t’has preguntat si és necessària la intel.ligència, les habilitats o tenir uns bons contactes, sembla ser que la millor predicció d’una carrera professional d’èxit és la motivació. Ni la intel.ligència, ni el salari ni les teves qualitats.

Si, la famosa motivació que tothom en parla... A més motivació, més correlació amb l’èxit. Però, la font de la motivació varia molt entre persones i no està relacionada amb l’èxit, és a dir, no estaràs més motivat pel fet de tenir èxit, sinó que la motivació prové o pot provenir d’altres fonts...

I què és la motivació? Doncs es pot definir com la voluntat que estimula a realitzar un esforç amb el propòsit d’aconseguir certes metes.

I bé,... i ara com aconsegueixo motivar-me? D’on prové aquesta motivació?

La motivació pot venir de dins d’un mateix (intrínseca) o de fora (extrínseca). Com que dependre dels altres o de factors externs que no depenen de tu per estar motivat no és massa pràctic, és millor que aprenguis a motivar-te a tu mateix a través de motius propis i interns, com per exemple...
  • Centrant-te en el motiu pel qual treballes – moltes de les coses que et produeixen més felicitat són aquelles que requereixen més temps i dedicació, com aconseguir un objectiu, fer un cim, reciclar,... Però quan pensem en aconseguir la felicitat, pensem en la felicitat momentània i instantània, deixant el motiu, el significat del que fem de costat. I són precisament els significats del que fem que ens donen un propòsit i aquest és un dels majors motivadors que tenim.
Propòsit: sentit que una persona li pot donar a la seva vida. Està relacionat amb la necessitat de trobar un significat i una finalitat a la seva pròpia existència.
 Així doncs, si fas alguna cosa que tingui significat per a tu, no tindràs problema en està motivat. Si estàs fent alguna tasca que no sembli significativa, que passa sovint en molts llocs de treball, el que hem de fer és reemmarcar la teva experiència i buscar-li un significat. Com sempre repeteixo, és qüestió d’actitud. No pots canviar el que fas però si que pots canviar com ho veus. Per exemple,
“La feina omple les teves butxaques, les aventures omplen la teva ànima".
En què ajuda la feina que fas? Estàs ajudant a algú? Estàs fent el món una mica millor? O potser simplement, estàs deixant enrere una feina que et fa molta mandra i per fi ja la podràs esborrar de la llista de tasques pendents?
  • Fes-t’ho propi - quan et sents connectat amb el que fas, quan t’ho prens com a alguna cosa que és teva, estàs molt més motivat. Per exemple, poder fer les tasques a la teva manera, considerar que els clients de la teva empresa són els teus clients o que l’empresa no és una entitat externa de tu sinó que tu formes part d’aquesta empresa. Sempre tractaràs millor una cosa si consideres que és teva, no?
  • Considera el punt de vista intern, el factor emocional - no és el mateix pensar quina tasca has de fer que pensar el benestar que et produeix realitzar aquesta tasca. Hi ha tasques que costa començar-les perquè les veiem com una obligació més, però un cop les estàs fent, t’agraden i t’ho passes bé. Per exemple, anar a treballar. A mi em fa mandra posar-me a treballar però un cop m’hi he posat, m’agrada i m’ho passo bé. Procura centrar-te en aquest sentiment.
  • Anticipa’t al final - si et centres en el principi de la tasca (com anar al gimnàs), et farà molta mandra. Però si et centres en com et sents després d’haver-hi anat, segur que en tindràs més ganes. Si hi ha alguna tasca que és incòmode durant tota l’estona, centra’t en la satisfacció d’haver-la acabat.

Butlletí

* Primera imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars