Posar-se en marxa: el pla d’acció

Un cop tens clar quins són els teus objectius és hora de passar a l’acció. Com? Amb el pla d’acció.

Un pla d’acció és planificar en el temps. La manera més fàcil de fer-ho és de manera lineal representant el passat i el futur.


Escull el format que s’adeqüi més a al teu punt de vista, lineal de baix a dalt o d’esquerre a dreta... A partir d’aquí, marcarem on està el punt d’inici (l’ara, el teu present) i el punt final (el teu objectiu). Com de lluny veus el teu objectiu en el futur? Quan el vols aconseguir?

Tenir una data no és obligatori però et pot ajudar perquè tens un límit i et motiva a posar-te en marxa per aconseguir-ho. Si el fet de tenir data et produeix ansietat, és millor no tenir-ne. Això depèn de tu. Si treballes millor amb una data límit, posa-te’n. Si treballes millor sense, no te’n posis...

A partir d’aquí, tens diferents opcions:
  • Establir els passos a seguir des de l’ara, de la teva situació actual – des d’aquí, s’intenten seguir els passos lògics, planificant des de l’ara cap endavant ja que ara és el que tenim clar i l’objectiu és una incertesa.
  • Establir els passos seguits des de l’objectiu final, des del futur – des d’aquí, es té en compte que és l’objectiu el que genera l’acció i que començant pel final, tens una major perspectiva sobre què fer i què no.

Escull el que consideris que et pot funcionar millor. I si no ho tens clar, prova de fer-ho de les dues maneres, a veure quin et dóna més bons resultats.

Com que és menys habitual, avui ho explicaré començant des de l’objectiu final.

Et poses en el punt de partida, és a dir, des de l’objectiu final, i comences a visualitzar, a imaginar que has aconseguit aquest objectiu. “estàs aquí, ja l’has aconseguit! Realment estàs aquí!” intenta sentir totes les emocions associades a aquest objectiu que has aconseguit. Gaudeix, sent-lo...

Quan hagis aconseguit sentir l’èxit, la satisfacció,... Pregunta’t què vas fer immediatament abans? Què vas fer just abans per aconseguir-ho? Apunta tot el que et vagi sortint, si vols, ho pots gravar perquè flueixen més fàcilment les idees. Si només et surten emocions i sensacions que sents just abans d’aconseguir-ho, mirad’ expressar-les en una acció. Quina acció va causar les sensacions que estàs tenint?

Apunta-ho en present: “estic escrivint un email”... Torna a connectar amb el que sents i torna a fer un pas enrere: “què vas fer immediatament abans d’aquest moment per a fer-lo possible?”

Segueix apuntant cada aspecte, i ves seguint el mateix procés fins arribar al moment present. És important que hi hagi almenys 5 passos d’acció especificats per a que siguin més precisos. En tots els casos, ha d’estar escrit amb un verb en temps present i en primera persona.

Un cop tinguis el pla d’acció definit, l’escrius en la teva línia temporal. Ara pots observar-lo i opinar a veure què et sembla. Mira-te’l des de fora, en la distància. Això et permet veure el teu pla d’acció des de dins, del present al futur i des de fora, com si fossis un observador veient el pla d’acció d’un altre. Posa el paper on has escrit el pla en una altra posició, que et permeti veure’l des d’una altra banda. Mira-te’l objectivament:
  • Què veus en aquest pla? Com et sents?
  • Canviaries alguna cosa?
  • Li falta alguna cosa?
  • En sobra alguna?

A cada acció hi pots posar un termini específic per haver-ho realitzat. Però com deia abans, depèn de si tenir una data límit et motiva o et limita.

Un cop hagis avaluat el pla d’acció, és el moment de posar-se des del principi i vagis pas per pas fins arribar al teu objectiu final, imaginant cada pas a mesura que vas avançant.

Ara ja tens el pla d’acció a punt per començar amb el primer pas!

Recorda que si l’objectiu és molt complex, el pots anar desglossant en objectius de procés més petits, fent aquest pla d’acció per a cada objectiu.

Si et costa molt que et surtin les accions preses començant pel final, prova-ho al revés. Només has de seguir els mateixos passos però començant del moment actual. Visualitza i sent les emocions igual però mirant cap endavant.

Unir emocions i accions t’ajudarà a fer l’objectiu més personal, més proper i a estar més motivat per aconseguir-lo. Són com dos viatges paral·lels: el viatge exterior són les accions que es posen en pràctica per crear canvis en el teu entorn, i el viatge intern que són els sentiments que van associats a l’aprenentatge i el desenvolupament personal. No hi ha un sense l’altre, encara que sempre n’hi ha un de més evident. Però s’han de treballar els dos.

I no t’oblidis de celebrar cada petita victòria que aconsegueixis!
Butlletí

* Imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars