Què són les afirmacions?

Quan parles d’afirmacions sembla que parlis d’alguna cosa estranya però una afirmació no és més que una frase. Una frase escrita correctament que té certa força per a tu, un significat que et genera certes emocions positives.

Molta gent també creu que són inútils, però bé les utilitzen els esportistes d’elit per ajudar-se a aconseguir els seus objectius i preparar-se per afrontar els seus reptes. Fins i tot nosaltres realitzem afirmacions constantment que ens creiem (per bo o per dolent) com quan ens insultem o ens critiquem quan fem alguna cosa malament. Això també són afirmacions. Tots els pensaments que tenim constantment també són afirmacions.

Les afirmacions també n’hi podríem dir mantres, autoinstruccions, resar,...

La seva finalitat és la de dir-se una frase que et generi alguna emoció, alguna actitud que t’ajudi a fer, dir el que et proposes: “Jo puc”, “Aprovo l’examen”,...

Les afirmacions s’han d’escriure com els objectius:
  • Escriure-la en positiu. També intentant eliminar qualsevol paraula que expressi alguna cosa que no vulguis atreure: malalties, deutes,... ni paraules que expressin carència: vull, m’agradaria, preferiria, seria genial,...
  • Que sigui breu, clara i concreta.
  • Incloure el factor emocional. Busca paraules associades als sentiments que vols experimentar amb aquesta afirmació, per exemple “guanyo aquesta cursa”, intentant associar el sentiment de guanyar en la teva afirmació.
  • Incloure verbs d’acció, per exemple, posant els verbs en gerundi: “estic guanyant aquesta cursa”. Utilitzar el gerundi fomenta que et visualitzis realitzant aquesta tasca i afavoreix el sentiments positius associats. La visualització també és una eina molt poderosa per ajudar-te a complir el que et proposis.
  • Posa-hi el teu nom: “Jo, Marta,...”
  • Agraeix en la teva afirmació per ajudar-te a complir el que et proposes.

Per exemple, una afirmació completa seria: “Jo, Marta, em sento molt agraïda per tenir el pes de 55kgs” o “Jo, Marta, estic gaudint del meu nou lloc de treball”.

El més normal és que al principi sentis rebuig a aquesta afirmació. Si no te la creus, si et produeix sentiments negatius, la canvies. Si quan dius “Jo, Marta, sóc milionària” et surt una veu de dins que diu, “Si ja...” i et fa sentir malament perquè saps que és mentida, intenta transformar-la fins que el sentiment que et produeixi sigui positiu, per exemple: “vaig camí de ser rica/de tenir més diners/...”

Del que es tracta és de sentir signes de cooperació que indiquin que vas pel bon camí, que l’afirmació et produeixi sentiments positius i et motivi.

L’afirmació la pots dir verbalment, posar-la escrita per casa per a algun lloc i anar-la llegint o escriure-la. La més efectiva és escriure-ho, almenys unes 20 vegades cada dia. Llavors, les pots anar llegint al llarg del dia o anar-les recitant quan les necessitis, per relaxar-te en un embús, per donar-te força abans d’una reunió...

Per recitar-les i escriure-les, es recomana que ho facis en un lloc tranquil, escriure amb l’esquena recta, sentint-les mentre les escrius (ajuda visualitzar-les), lentament i amb bona lletra. Escriure-ho a mà és més efectiu. Si les recites, afirma de peu dret ja que aquesta postura genera entusiasme, energia i sensació de poder. Fes-ho en veu alta. Si et toques al pit amb el dit índex també influeix en sentir l’afirmació més pròpia, i inclous un sentit (tacte) més per donar més força a l’afirmació. En qualsevol dels casos, intenta sentir les emocions positives que estan associades a aquesta afirmació.

Els millors moments per fer-ho és a primera hora del matí i la última del dia, quan encara estàs adormit o estàs a punt d’adormir-te, perquè el subconscient està més inactiu. Però també et recomano que utilitzis aquestes afirmacions sobretot quan estàs més desmotivat, desanimat o negatiu. Si has creat unes bones afirmacions, t’ajudaran per retornar a un bon estat emocional.
Butlletí

* Imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars