10 creences que et fan infeliç*

Molts dels motius pels quals som infeliços, estan relacionats amb les nostres creences. Son creences que aprenem de petits, que ens han dit a l’escola, a la família, que hem vist a la televisió... Són acceptades socialment i ens les creiem pel simple fet que són vox populi.

Algunes creences potser són indefenses però d’altres, et poden limitar i crear-te malestar. Per això és important prendre consciència d’aquestes creences, avaluar-les i decidir si són valuoses per a tu o no.

Aquí te’n proposo unes quantes. A veure en quina et sents més identificat:
  1. Pots canviar els altres – quan alguna cosa no ens agrada dels altres, sobretot si és de la parella, sempre pensem que no passa res, que ja aconseguirem que ho canviï o que ho deixi de fer. Però el que no tenim en compte és que no ens correspon. Per començar, no tenim cap dret sobre aquesta persona i no podem decidir què ha de canviar per molt que a nosaltres ens molesti i després, tampoc és la nostra decisió canviar o no. Només la mateixa persona ha de prendre aquesta decisió.
  2. Tu em fas feliç – no pots demanar que una altra persona et faci feliç. L’altra persona no en té cap responsabilitat ni cap obligació ja que ser feliç, és una cosa que depèn de tu i de ningú més. Has d’aprendre a ser feliç amb tu mateix sense dependre de factors externs per ser feliç.
  3. Has de lluitar per aconseguir el que vols – lluitar sempre ho fa difícil. Només pensar que has de lluitar per aconseguir-ho, ja t’està dient que hauràs de patir i sacrificar-te. És més fàcil ser conscient de les dificultats i adaptar-se, ser flexible. Normalment, el que es resisteix, persisteix. Allò que ens enfoquem, s’expandeix.
  4. Estimar fa mal – com diu la campanya que estan fent últimament sobre la violència de gènere: “Si fa mal no és amor”. Una relació que et fa infeliç no és una bona relació. Tota la cultura que rebem des de la nostra infància sobre les relacions implica patiment. Només has d’escoltar les cançons que se senten per la radio. Però això no vol dir que sigui el correcte. Tota creença que no t’aporti pau i felicitat és una creença que s’ha de revisar. Quan estimes alguna cosa o persona, la cuides i la valores. No intentes fer-li mal. Llavors, per què estimar hauria de ser dolorós? Normalment, quan pateixes és perquè estàs esperant alguna cosa més o vols canviar-la o perquè no la comprens.
  5. S’ha de lluitar contra el mal i els dolents – tenim un policia a dins que ens diu que hem de castigar els que fan les coses malament però ningú ens ha donat permís per lluitar i jutjar als altres ni per decidir què està bé i què no. Tothom fa el que fa perquè creu que és el correcte, encara que a tu no t’ho sembli i no és la teva feina castigar als que no fan les coses com tu voldries.
  6. Les coses m’han d’anar bé – aquesta idea és molt bonica i seria fantàstic però malauradament, això no depèn de nosaltres. A vegades passen coses dolentes i no podem fer res per evitar-ho. No és un càstig diví ni el karma ni res. Són coses que passen. I encara que siguin una merda que et passin a tu.. és el que hi ha. Per això hem d’aprendre a acceptar les circumstàncies que es presenten amb una actitud positiva, intentant aprendre de la situació que ens toca viure.
  7. Sóc com sóc i no puc canviar – Sempre estàs a temps de canviar aspectes de tu que no t’agraden. És clar que no pots fer 20 centímetres més però si que pots intentar que aquests 20 centímetres que t’agradaria tenir deixin de ser un problema per a tu. Sempre pots ser millor persona i més feliç. Només has de voler-te implicar per a aconseguir-ho.
  8. Haig de cuidar dels altres - sovint posem el benestar dels altres per sobre del teu. Per començar, els altres no són la teva propietat i el seu benestar no és cosa teva. I tu hauries de ser la teva prioritat perquè ets la persona més valuosa que tens i tindràs mai. Els altres no necessiten que els cuidin perquè ho poden fer ells mateixos, és la seva responsabilitat no la teva. La teva única responsabilitat ets tu mateix. No ens fa més egoistes per cuidar de nosaltres. Si et cuides, estàs cuidant al teu entorn també perquè estar be amb un mateix fa que estiguis bé amb el que t’envolta.
  9. El món és tal com el veig – tot el que veus ho veus en funció dels filtres que tens anomenats creences. Sempre el veuràs a través del teu punt de vista i no pots saber què estan pensant els altres perquè cadascú té les seves creences i les circumstàncies. Per això, no assumeixis, pregunta el punt de vista dels altres perquè potser no té res a veure amb el teu. El que passa i el que tu interpretes que passa no té perquè ser el mateix.
  10. Tu em fas sentir així – encara que et sentis malament degut al que t’ha dit l’altre o pel que ha fet l’altre, en cap cas és aquesta persona la que et fa sentir malament. Lamentablement, la única persona que et fa sentir com et sents ets tu mateix. El teu entorn crea estímuls però ets tu qui reacciona a aquests. Tu decideixes com sentir-te, et pots ofendre, t’ho pots prendre a broma.. la última decisió sempre la tens tu.

Si t’has sentit identificat en alguna d’aquestes creences, enhorabona! Ja estàs al primer pas: ser-ne conscient. Ara és qüestió d’avaluar aquestes creences i decidir si et fan bé o no. I si la resposta és no, intentar reeducar la teva ment per crear noves creences, més adequades pel teu benestar.
Butlletí

* Imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars