Com pots mantenir la calma sota pressió?

Quan ens trobem en una situació difícil o complicada, a vegades és difícil mantenir la calma i deixar de pensar en tot el que pot anar malament. Per això, en aquests moments és quan és més important tenir les eines per afrontar situacions difícil amb calma i serenitat.

Llavors, com ho podem fer?

Per començar, com comenta l’Eric de bakadesuyo.com, el primer pas és intentar no caure al cau del conill, és a dir, no deixar que la ment prengui el control i començar a pensar en el que pot arribar a passar i en el que pot anar malament: i si? I si? I si?...

Abans de caure en el pànic absolut del que encara no ha passat, el més important és intentar mirar objectivament la situació “avaluant l’amenaça”. Això significa que t’has de preguntar:
  • Quin tipus de problema és?
  • He passat situacions similars?
  • Si és així, com les vaig resoldre? Què va funcionar?
  • Si no t’hi has trobat, potser pots generalitzar amb algun problema similar o amb l’experiència d’algú altre que has vist superant un problema semblant.

Fes ús de la teva experiència viscuda (o la dels altres). Et permetrà veure una situació que t’espanta en una versió d’una situació ja viscuda que pots solucionar.

El següent pas és emfatitzar la part positiva i centrar-te en el que pots controlar. Veure la part positiva del problema no es tracta de dir “he perdut la mà dreta però no passa res, encara tinc l’esquerre, que guay!”... sinó avaluar el que tens al teu favor que et pot ajudar a resoldre el problema. En el cas d’haver perdut la mà dreta (una mica bèstia l’exemple), el que pots avaluar és que portes un cinturó per fer un torniquet i et pots treure el jersei per embolicar el braç.

Està més que comprovat que les persones que han patit experiències traumàtiques en sobreviuen millor si ho fan amb optimisme.

I finalment, és important saber quin és el següent pas. La incertesa espanta el nostre cervell i obre les portes a l’especulació... per això, si tenim clar quin serà el primer pas a prendre, evitarem preocupar-nos més del compte i centrar-nos.

A vegades no cal saber com solucionar tot el problema, sinó el primer pas a fer. Un cop hagis fet el primer, ja veuràs com fer la resta.. primer un pas, després un altre,...

I què passa si no saps quin ha de ser el proper pas? Intenta avaluar si de tots els pensaments que et volten pel cap n’hi ha cap que sigui útil. Prendre decisions és el que t’ajuda a resoldre problemes. Trobar solucions relaxa el sistema límbic i canvia la teva percepció del món.

Butlletí

* Imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars