Et costa prendre una decisió?

Prendre decisions no és fàcil. Sempre volem prendre la decisió correcta i no ens volem equivocar. Si la decisió és molt important, ens podem arribar a bloquejar i no prendre’n cap deixant passar el temps. Lamentablement, no prendre cap decisió també és prendre’n una.

Qualsevol elecció, encara que sigui no passar a l’acció, és una decisió: pots decidir no fer res esperant que decideixin per a tu, decidir fer això o decidir fer allò...

En qualsevol cas, ja que prendre una elecció té un risc, sempre és millor ser tu mateix qui la pren que no pas deixar que els altres decideixin per a tu, no?

El risc de prendre les decisions és que et pots equivocar. Però equivocar-se no és tan dolent com pensem. Per començar, els principals dubtes per prendre una decisió són deguts a una falta de confiança en un mateix. Saber que pots afrontar qualsevol cosa, és la clau per permetre’t riscos...

Prendre una decisió que tingui un resultat que no esperes o desitges, és a dir, una decisió errònia, és probable que tampoc sigui tant horrible. Ens han ensenyat que prendre una decisió equivocada és un gran risc, una tragèdia! Creiem que ja no hi haurà solució i que serà el pitjor que ens pot passar. Però quan les coses no surten com un voldria, és el moment per experimentar una nova manera de viure, per aprendre i créixer. Com? Doncs “tot i el resultat”.

Per exemple, quan et preguntes “què passaria si...?” prova de preguntar-te després “i què, si...?”.

Quan has de prendre una decisió, intentes predir el futur, controlant les forces externes: “què passarà si..?”, “i si no és el resultat que esperava?”, “i si...?”...

Un cop presa la decisió, aniràs repassant una vegada rere l’altra confiant en que així no cometràs cap error. I si surt tal com esperaves, molt bé, però sinó... serà una font de decepció, un fracàs, una gran tragèdia i et costarà encara més prendre decisions la propera vegada. El teu cervell no pararà de rumiar i et paralitzarà l’ansietat deixant de prendre les decisions quan les hauries de prendre.

Però tens una altra opció. Si veus les diferents opcions a prendre com que totes són bones opcions, el fet d’equivocar-te en l’elecció, farà que aquestes deixin de ser un error i es convertiran en oportunitats per experimentar una nova faceta de la teva vida.

Per ajudar-te a prendre decisions, pots seguir aquests passos:
 • Enfocament positiu de no perdre: sigui el resultat que sigui, no pots perdre. Algunes decisions que no semblen bones al principi et poden portar a noves oportunitats molt millors. I en qualsevol cas, sempre pots aprendre.
 • Informa’t: pots demanar ajuda professional, buscar material a diferents fonts, a persones properes, a mentors,...
 • Establir prioritats: si tens clar què vols a la vida et serà més fàcil prendre decisions.
 • Confiar en tu: moltes vegades sabem el que volem en el fons i a través del nostre cos ho podem identificar. Intenta estar relaxat i preguntar-te si la decisió que has de prendre és X. Veuràs que el teu cos reacciona. Si a dins teu tens una sensació d’expansió, de positivitat, segurament vas pel bon camí. Si quan fas la pregunta notes que se’t tanca l’estomac, que es contrau,... segurament la resposta és no. 
 • Relaxar-se: sempre ens prenem a nosaltres mateixos massa en serio. Pensa que ets un estudiant permanent a la universitat de la vida. Si esculls la opció A, segurament aprendràs unes coses, si esculls la opció B, n’aprendràs unes altres. I en qualsevol cas, seran aprenentatges.
“Tu no fracasses si no ho fas, tu tens èxit perquè ho intentes”.
Un cop hagis pres la decisió, has de tenir en compte:
 • Desfer-te de la imatge preconcebuda: tenir expectatives pot ser q tinguis una imatge que no és real i que aparegui el desencantament. Així que un cop hagis pres la decisió, elimina aquesta imatge preconcebuda, ja no la necessites i així pots esperar el futur amb sorpresa.
 • Acceptar la responsabilitat: no passa res si t’equivoques, tots ho fem. Val més equivocar-se que no prendre cap decisió o que siguin els altres que la prenguin per tu.
 • Corregir-ho: és molt important confiar en les decisions preses però si veus que no vas per bon camí, sempre estàs a temps de canviar-la.

Si avaluem com són les nostres decisions habituals, segurament el nostre procés per prendre decisions és aquest:
 • Veure-ho com a una possible gran pèrdua.
 • El cervell no para de rumiar
 • Paralitzar-se per l’ansietat
 • No confiar en els nostres impulsos però si en el que opinen els altres.
 • Sentir que les decisions son molt difícils.

I un cop després de prendre la decisió...
 • Sentir més ansietat per intentar controlar els resultats.
 • Culpar als altres si no tens els objectius que volies
 • Preguntar-se què hauria passat si haguessis pres l’altra elecció
 • No corregir les decisions que no t’han portat on volies perquè hi has invertit massa.

Però has de tenir en compte que:
“No existeixen decisions correctes o incorrectes, només hi ha decisions diferents”.

Butlletí

Comentaris

Entrades populars