Tens la ment de mono? *

Segurament has sentit parlar de les diferents funcions de l’hemisferi dret i l’hemisferi esquerre del nostre cervell. L’esquerre és el lògic i el dret és el creatiu.

Doncs bé, el nostre hemisferi esquerre és el que s’encarrega de donar voltes a les coses, de les emocions negatives,.. bé, de fer de mono: saltar d’un pensament a l’altre, sempre activa, fent el que li dóna la gana... Això és la ment de mono.

Si deixes la teva ment (l’hemisferi esquerre, l’Esquerre a partir d’ara) que faci la seva, anirà rumiant i alimentant, probablement, històries negatives, dispersant la teva atenció en tot menys en el que hauries, l’ara.

La felicitat està molt relacionada amb en què centres la teva atenció. Seràs més feliç si et centres en la informació que et proporciona l’hemisferi dret: amb l’aquí i ara, està en el moment present, el mindfulness...

És “tant senzill” com centrar-te en el que estàs fent i sentint l’ara en comptes de pensar en el que has fet, el que hauries d’estar fent o el que faràs. En el que fas ARA.

I poso “tant senzill” entre cometes perquè fer callar l’Esquerre no és tant senzill. Si has intentat meditar algun cop (o simplement relaxar-te), segur que has descobert que complicat que és fer callar la ment i centrar-te només en la teva respiració.

Però com quasi tot en aquesta vida, és qüestió de pràctica i entrenament. Poder centrar la teva atenció en l’hemisferi dret i desentendre’s dels comentaris i la veu en off de l’esquerre, és com ensenyar obediència a un gos o aprendre una tasca nova.

Així doncs, com comencem a eliminar l’esquerre del control totalitari de la nostra ment? Doncs centrant-te amb la teva respiració. Comença a enfocar la teva atenció en la teva respiració: inspira, espira, inspira, espira...

Centrant-te en el teu cos, en la informació que et proporciona el Dret, li trauràs importància al teu Esquerre. En el fons és molt senzill, si tens l’atenció al Dret, l’Esquerre no té espai per expressar-se i deixaràs de banda les seves interpretacions, preocupacions i retrets.

Que sigui senzill no vol dir que sigui fàcil. És lent i requereix repetir, repetir i repetir una vegada rere l’altra. Cada cop que l’Esquerre vulgui parlar, has de tornar a centrar-te en la respiració. Però no només aprendràs a centrar l’atenció, també milloraràs la teva força de voluntat, l’autoestima,...

Un truc per mantenir l’Esquerre a ratlla. Cada cop que aparegui, intenta etiquetar-lo. Com que el que resistim, persisteix, intentar fer callar l’Esquerre no funcionarà. No el pots forçar a callar.

Quan comencis a observar la teva respiració i aparegui un pensament (haig d’anar a comprar pa), l’etiquetes: Pensament. I et tornes a centrar en la respiració. Cada cop que torni a aparèixer un pensament (I si no tinc temps d’acabar aquest treball a temps?), el tornes a etiquetar (preocupació).

El fet de posar un nom, d’etiquetar-ho, estàs fent servir l’hemisferi esquerre per controlar l’hemisferi esquerre. És com si deixessis la informació anotada per tenir-la en compte després i deixes l’Esquerre tranquil, perquè ja l’has tingut en compte.

Com Eric Barker cita, l’Esquerre és com un cadell tancat a casa sol destrossant els mobles, les sabates, fent-se pipi a dins de casa perquè li facis cas. Sempre intentarà cridar la teva atenció però les idees aniran apareixent i evaporant-se amb la mateixa velocitat, substituint-se una rere l’altre.

Això és aplicable a la teva vida quotidiana i és una manera d’entrenar-te també perquè cada cop sigui més fàcil. Si et trobes en un embús, intenta centrar la teva atenció en aspectes agradables del teu entorn (com riuen al cotxe del costat, la cançó que t’agrada a la radio, el paisatge,...). O si la teva ment comença a fer-se la víctima (sempre em passa a mi), intenta etiquetar la sentència que acaba de fer (frustració).

Pensa que l’Esquerre no ets tu, forma part de tu i està fent la seva feina. El cor batega, l’Esquerra genera pensaments. Però si aquests pensaments no són positius ni et fan feliç, no tenen cap sentit de ser-hi.

Deixa que el teu Esquerre es vagi calmant i callant mica en mica i centra la teva atenció en les coses boniques que t’envolten del teu entorn.

Adorm la ment de mono!
Butlletí

*Imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars