I si no hi ha una decisió correcta?

Temps enrere ja deia que prendre decisions és difícil perquè sempre volem prendre la decisió correcta. I llegint un article de Psicosupervivencia, no podia deixar de donar-li la raó quan deia que prendre decisions importants és fàcil si assumim que no encertarem. Si, exacte. Si tenim clar que no prendrem la decisió correcta, per començar, ens traiem pressió.

Per què, què és una decisió correcta? La nostra vida potser no és un camí escrit que hem d’anar d’A a Z i hem de passar per B, C, D... No tenim una pauta que diu que per ser feliços o per aconseguir el que ens proposem només hem de fer una cosa concreta i seguir un sol camí. I per tant, no podem saber (com fan a les pel.lícules) com seria la nostra vida si haguéssim pres un camí diferent. No podem comparar el resultat amb la opció que no hem escollit, potser perquè tal com deia, no hi ha decisions correctes. Escollim el que escollim serà el nostre únic camí.

Però el millor de tot, és que pots canviar d’opinió. Tal com es veu en aquest còmic (clica’l per ampliar-lo).


Si vivim uns 80-90 anys, tenim la possibilitat de ser experts en alguna cosa almenys 11 vegades. Això vol dir que ens podem reinventar moltes vegades a la nostra vida. No cal que en siguin 11, però si que podem canviar el rumb de la nostra vida 4, 6, 8, 9 vegades...

Podem prendre una decisió i al cap d’un temps, si no ens agrada per on ens ha portat aquesta decisió, podem canviar de rumb, podem prendre una altra direcció. I no serà un error. Segurament durant aquest temps hauràs après coses noves, hauràs descobert coses interessants, conegut gent interessant i tot això t’enriqueix. Estaràs més preparat per la nova etapa que et depara la nova decisió que prendràs.

Ningú ha dit que la vida hagi de ser A, B, C... Això és una cosa que ens diem nosaltres per evitar la incertesa i tenir unes pautes marcades però aquestes pautes te les pots posar tu. Tu marques els teus objectius i cap a on vols anar, no necessites que t’ho diguin els altres. I de la mateixa manera que la música que escoltaves quan tenies 15 anys no és la mateixa que escoltes ara, el que vols ara pot ser que ja no ho vulguis d’aquí 10 anys. I no passa res, perquè tenim la sort que podem escollir el que volem, podem canviar d’opinió, fer marxa enrere, canviar de camí,... Tenim un munt de possibilitats davant nostre. És l’avantatge d’estar vivint en l’època que estem vivint.

Saber que podem canviar d’opinió, que no hi ha una decisió correcta sinó que n’hi ha moltes, ens permet relaxar-nos i prendre millors decisions, potser més basades en el que volem i menys en el que se suposa que “ens convé” o que “hem de fer perquè toca”. A més a més, ens fa més flexibles. Si prens una decisió i no és el que esperaves però acceptes la vida amb les sorpreses que et pot deparar, potser fins i tot aquesta elecció et portarà per un camí millor que pel camí que tu creies que havies d’anar. Quanta gent ha estudiat una carrera i ha acabat treballant en una cosa completament diferent i tot i així li agrada el que fa?
Ser flexible, acceptar el que et depara i canviar d’opinió si cal.
Quan prenguis una decisió, és com si estiguessis fent una aposta. Així que vés amb aquesta decisió a per totes! Gaudeix de l’elecció escollida. Sempre tindràs la oportunitat d’aprendre coses noves i sempre estaràs a temps de canviar de camí i descobrir-ne de nous.
Butlletí

* Imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars