Quantes intel·ligències tenim?

Normalment sempre associem la intel·ligència en llestos o tontos, en els que treien bones notes a l’escola i els que no. I cada cop tenim més clar que no hi ha una sola intel·ligència sinó que n’hi ha moltes!

Ja als anys 80, Howard Gardner afirmava que l’intel·lecte no era una característica innata i immutable i va començar a parlar de les intel·ligències múltiples: de 8 tipus d’intel·ligència.

“La intel.ligència es defineix com la facultat de la ment que ens permet aprendre, entendre, raonar, prendre decisions i formar-se una idea determinada de la realitat.“

Hi ha moltes teories que intenten explicar què és la intel·ligència però és a partir de Gardner que es trenca la creença d’una intel·ligència unitària i es comença a entendre com a un aspecte molt més complex que el coneixement i les habilitats.

La intel·ligència és abstracte i està plena de matisos, per això, a continuació veuràs els diferents tipus d’intel·ligència que s’han anat especificant:
 • Lògica-matemàtica – la capacitat de conceptualitzar les relacions lògiques entre les accions o símbols, de resoldre problemes lògics i matemàtics.
 • Lingüística-verbal – és l’habilitat de dominar el llenguatge: oral, escriptura, gestualitat,...
 • Visual-espacial – la capacitat per observar el món i els objectes des de diferents perspectives i poder crear imatges mentals per resoldre problemes, transformar en imatges el que creen les seves ments,...
 • Corporal-cinestèsica – l’habilitat d’utilitzar el propi cos, la coordinació dels moviments corporals...
 • Musical - permet crear sons, melodies i ritmes, expressar emocions i idees a través de la música...
 • Naturalista – la capacitat de comprendre l’entorn natural, desenvolupar coneixements en camps relacionats amb la naturalesa (biòlegs, botànics, pagesos,....)
 • Interpersonal – l’habilitat de relacionar-se amb els altres, d’empatitzar, de discernir i interpretar les emocions i intencions dels altres.
 • Intrapersonal – la capacitat de construir una valoració exacta sobre un mateix, entendre les nostres necessitats, sentiments i on ens trobem en cada moment.
 • Emocional – inclou tant la intel·ligència interpersonal com la intrapersonal. Està composta per l’autoconsciència emocional, l’autocontrol emocional, l’automotivació, l’empatia i les habilitats socials.
 • Existencial – la capacitat per situar-se a si mateix respecte al cosmos i a l’existència de la condició humana (la vida, la mort, l’espiritualitat,...). La cerca del sentit, l’autoconeixement, els valors morals,...
 • Creativa – habilitat de crear moltes idees, la fluïdesa, la flexibilitat, la originalitat,...
 • Col·laborativa – la capacitat d’escollir la millor opció per aconseguir una determinada meta treballant en conjunt.

Les últimes intel.ligències s’han anat afegint posteriorment i és possible que en vagi apareixent alguna més en els propers anys.

Tots tenim més d’un tipus d’intel.ligència en la que destaquem més i sempre podem aprendre noves habilitats per millorar-ne una o altra.
Butlletí

* Imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars