I si...

Quantes vegades quan estàs a punt de fer alguna cosa o de prendre una decisió has començat a dir “i si...”?

Els dubtes i les pors ens comencen a absorbir:
 • I si ho faig malament?
 • I si se’n riuen de mi?
 • I si no li agrada a ningú?

Sempre veiem la part negativa del que ens fa por. Però també hi ha una part positiva que no tenim en compte:

 • I si ho faig bé?
 • I si els hi agrada molt?
 • I si ajudo a algú?
Sempre que surts de la zona de confort et poses en mans de les pors i els dubtes. I és completament normal. Els humans tenim por i fer coses que no sabem si sortiran bé o no ens fa dubtar, ens fa tenir por. Però això ens passa a tots. I saps una cosa? Sempre hi ha una primera vegada, sempre hi ha un inici.

Si no fas mai el primer pas no sabràs mai què passarà: si anirà bé, si ho faràs bé, si pot funcionar o no. I probablement si, al principi serà més difícil o ho faràs malament, com la gran majoria dels humans. Però això encara és un motiu més bo com per posar-se quan abans millor amb el que vols fer (ballar, escriure, dibuixar,...) i abans començaràs a millorar. Pots veure el vídeo d’aquesta noia que es va proposar aprendre a ballar en un any i veuràs com va millorant amb el temps. La constància i la perseverança és el que la fa millorar com també ho pots fer tu. Només has de començar.
“Mai seràs bo en alguna cosa sense haver estat primer bastant dolent en això”
Cada cop que tinguis dubtes del que pot passar i aparegui l’”i si?”, planteja’t què és el pitjor que pot passar? Normalment sempre és menys tràgic del que et penses.

Què passa si ho fas malament? Si se’n riuen de tu o si no li agrada a ningú? S’acabarà el món? Potser passaràs vergonya, et sentiràs malament temporalment, potser decepcionat... però si continues, si aprens de la situació, la propera vegada serà una mica més fàcil i sortirà una mica millor. Moltíssimes persones segur que estan en la teva mateixa situació, no estàs sol. Tothom té por de fer coses per primera vegada i té dubtes de si ho farà bé. Benvingut al club! Només calen 2 segons de coratge per fer el primer pas i pots crear canvis importants a la teva vida.

Sempre tens dues opcions: abandonar la idea, fer sempre el mateix perquè és el que saps que és segur i que fas bé, deixant de provar coses noves o bé, ho proves, si ho fas malament intentes aprendre’n i millorar i fer-ho millor la propera vegada.
“Estàs a un error de ser millor, de fer-ho millor”.
No et quedis amb les ganes de saber què pot passar, què pots aconseguir o en qui et pots convertir. D’excuses en tindràs sempre:
 • Ara no és un bon moment
 • Necessito fer això primer
 • Jo no ho podré aconseguir mai.
 • Encara no estic preparat.
 • Quan X llavors...

Tots hem posat aquestes excuses i segurament són certes aquestes excuses. Sempre tenen part de veritat, però sempre hi ha solucions a aquestes excuses.
 • Ara no és un bon moment – i quan és un bon moment? Normalment, el bon moment no arriba mai.
 • Necessito fer això primer – esperes fer una cosa primer però quan l’has fet, llavors en trobes una altra per fer després.
 • Jo no ho podré aconseguir mai – si no ho proves, no ho sabràs mai. Moltes coses impossibles s’han aconseguit amb perseverança i disciplina. Per què hauria de ser diferent amb tu?
 • Encara no estic preparat – i quan estaràs preparat? Moltes vegades no estem preparats per certes coses però les fem igualment. I saps què? Ens n’acabem sortint. I si fem el ridícul? I si se’n riuen de nosaltres? IDoncs rius tu també i ho tornes a provar.
 • Quan X llavors... – el moment adequat no existeix, mai estaràs prou preparat, no serà mai un bon moment... És millor fer-ho el millor possible i passar a l’acció que esperar eternament.

Cada cop que pensis en el “i si” pensa que no estàs sol. Tots tenim por i dubtes, a tots ens fa por fer el ridícul però si tu no te’n rius de mi per intentar-ho encara que ho faci malament, probablement jo tampoc me n’enriuré de tu per intentar-ho encara que ho facis malament. Estem junts en això. Tots volem millorar i ser millors però per aconseguir-ho ho hem de provar encara que ens surti malament. 
M’hi acompanyes?
Butlletí


Comentaris

Entrades populars