Com trobar sentit a la vida

Crec que podria afirmar que tots (o quasi tots) volem ser feliços i aquest és un dels nostres objectius. Busquem la felicitat com si fos l’objectiu final de la nostra vida, el paradís, el Sant Greal...

No és la primera vegada que explico que la felicitat és un camí i no un destí (ho pots llegir aquí) però, a part de la felicitat, hi ha un aspecte molt important que no tenim en compte: que la nostra vida tingui sentit.

I què significa que la nostra vida tingui sentit?

Viktor Frankl parla de la vida amb sentit assumint que fins i tot en les condicions més extremes de deshumanització i patiment (com un camp de concentració), l’home pot trobar una raó per viure. I aquesta raó és la que ens dóna sentit a la vida.

En un estudi per avaluar per què les persones es suïcidaven, van descobrir que no ho feien perquè eren infeliços sinó perquè la seva vida no tenia sentit.

I s’ha descobert que ser feliç no té perquè ser correlatiu amb tenir una vida amb sentit. Les persones que tenen vides amb sentit “donen” i les persones que tenen vides felices “agafen”. Per exemple, la paternitat. Ser pare no et farà més feliç (insomni, cost econòmic, preocupacions,...) però si que farà que la teva vida tingui més sentit.

Això no vol dir que hagis de ser infeliç per tenir una vida amb sentit. Com el que exemplifica Eric Barker. Coneixes el conte de la llebre i la tortuga? Doncs la felicitat és com la llebre, apareix més ràpid i potser és més intensa (en el seu moment) però també desapareixerà més ràpid. En canvi, el sentit és com la tortuga, és més lent, tarda més en aparèixer però perdurarà més i et farà sentir més positiu, ric, inspirat i motivat.

I com crear sentit a la teva vida?
  • Formar part de... o pertànyer a... – Sembla mentida que als països on estan en guerra és menys probable que hi hagi suïcidis que en país desenvolupats. El motiu? Lamentablement, la guerra crea vincles amb les persones que hi viuen i lluiten contra l’enemic, tenen un motiu comú per unir-se. No cal que estiguis en un país en guerra per formar part d’un grup però si que pots formar part d’algun grup o associació on fer coses en comú i sentir-te que hi formes part.
  • Tenir un propòsit – no es tracta tant del que fas sinó del que veus en el que fas. Si creus que ordenant factures estàs ajudant a l’empresa a funcionar millor (o ajudant a l’empresa a millorar la qualitat de vida de les persones perquè ets un engranatge més en el funcionament d’aquesta empresa que fabrica raspalls de dents), sempre et sentiràs més útil que si penses que l’únic que fas és moure papers d’un costat a l’altre. Busca alguna cosa que et motivi per avançar al llarg del dia i que a sobre, ajudi a millorar el món que t’envolta. Les professions que es dediquen a ajudar als altres (metges, bombers, professors,..) són les persones que tenen carreres amb més significat.
  • Tenir una història – la nostra ment viu de les històries que creem. Fins i tot els nostres records són històries que hem creat i mai són iguals que la realitat, els adaptem a les nostres creences i a les nostres emocions i cada cop que els recordem els hi posem alguna floritura nova. I això és bo, podem donar diferents significats als nostres records i al nostre passat. Pots canviar la teva història. Com tots els superherois que d’una desgràcia o una tragèdia, en fan un motiu per ser més forts i salvar el món, tu també ho pots fer. Una persona amb sentit dóna significat al patiment viscut per donar-li un sentit: una experiència negativa és seguida per un esdeveniment positiu que és el resultat d’aquest esdeveniment negatiu. És a dir, en comptes de ser una història contaminant i negativa, la tragèdia t’ajuda a créixer.
  • Transcendir – estem tant ocupats en preocupar-nos de tot el que ens passa a nosaltres que ens oblidem de tot el que tenim al voltant. Ens prenem massa seriosament i ens pensem que som el centre del món. Però només cal fer unes quantes passes per descobrir que hi ha molt més i que nosaltres som un petit punt minúscul de tot plegat. Passeja't un moment per la natura i descobriràs que nosaltres i els nostres problemes són molt petits.


Encara que hi hagi moments difícils on la nostra felicitat pugui disminuir, si construïm una vida amb sentit ens serà més fàcil suportar aquestes etapes més dures, perquè potser la felicitat es pot esvair temporalment però tenir alguna cosa que doni sentit a la teva vida és el que farà que segueixis tirant endavant.
Butlletí

Comentaris

Entrades populars