Els probiòtics i el menjar fermentat. Com ens poden ajudar?

Tot i que potser a la nostra dieta no és massa comú menjar aliments fermentats, a part de la cervesa, cada cop es recomana més incloure productes fermentats a la dieta.

Per què? Doncs perquè els aliments fermentats tenen dos aspectes importants. El primer és que com que el sucre natural i els carbohidrats dels aliments fermentats es converteixen en àcid durant el procés de fermentació, la quantitat de sucre de l’aliment es redueix. El segon és que degut a l’àcid làctic que es produeix quan els microorganismes estan començant a descompondre els aliments, es produeixen enzims digestius i bactèries “bones”. Aquestes bactèries, poden ajudar a l’intestí a absorbir millor els nutrients i a repoblar-los en zones on les bactèries s’han anat morint degut a la nostra “mala” alimentació.

Aquestes bactèries saludables s’anomenen probiòtics i ajuden a mantenir un equilibri a la nostra flora intestinal, facilitant una digestió més eficient. També estabilitzen els nivells de sucre en sang, milloren el funcionament del sistema immunitari, ajuden a reduir la inflamació estomacal, milloren la salut de la pell i poden fomentar l’alliberació de la serotonina (hormona del plaer).

I quins aliments fermentats podem menjar?
 • Xucrut – el més conegut, molt típic a països d’Europa com Alemanya o França, sol acompanyar la carn o els formatges. És fàcil de fer a casa ja que només és col tallada ben fina amb sal. A més a més, tenen molta vitamina C. Regula la digestió, desinflama l’intestí, regenera la flora intestinal i estimula les defenses.
 • Amasake – és una fermentació de l’arròs integral. Es fa servir com a endolcidor natural i és ric en enzims digestius, vitamines i fibra.
 • Miso – és una pasta fermentada que prové de la soja i el bolet aspergillus orizae. Millora el pH de l’intestí, alcalinitza, remineralitza, augmenta les defenses, equilibra la flora intestinal, afavoreix la digestió i elimina la radioactivitat acumulada a l’organisme. Va molt bé per afegir a guisats o cremes (podria ser com un Avecrem). NO es recomana per a persones amb hipertensió perquè és molt salat. N’hi ha cinc tipus:
   • Hatcho miso: elaborat només amb sola. La seva fermentació dura més de dos anys i té més proteïnes que la resta dels misos. Te menys quantitat de sal i aigua i és el més terapèutic perquè està més condensat.
   • Mugi miso: elaborat amb soja i civada. És més dolç.
   • Genmai miso: elaborat amb soja i arròs integral
   • Kome miso: conté soja i arròs blanc.
   • Shiro-miso o miso blanc: elaborat amb soja i arròs blanc però el seu procés de fermentació és molt curt, de dues setmanes. És dolç i té pocs principis terapèutics. S’utilitza per postres o salses.
 • Umeboshi – són prunes fermentades amb sal i fulles d’ortiga. Conté vitamines C, E, K, molts minerals com calci, potassi, magnesi i ferro, remineralitza, alcalinitza, depura estimulant les vies d’eliminació, redueix l’estrenyiment, millora les defenses, elimina quists, nòduls i cel·lulitis.
 • Kombutxa - és una beguda feta de te fermentat. Millora els problemes digestius i de trànsit intestinal, millora els nivells d’energia, enforteix el sistema immunològic, millora les al·lèrgies, funciona com a antibiòtic (per exemple en candidiasis), disminueix els símptomes premenstruals, normalitza la pressió arterial, prevé la pèrdua de memòria,...
 • Tempeh - fet de soja fermentada. És un bon substitut de la carn perquè és una proteïna completa. També és recomanable per reduir els símptomes més típics de la menopausa, enforteix els ossos, redueix el risc de malalties coronàries i regula els nivells de sucre en sang.
 • Kimchi – és similar al xucrut però està més condimentat. Neteja els intestins, té grans quantitats de vitamina C, A, B1 i B2 i proteïnes i carbohidrats. També estimula la gana.
 • Kèfir – és un producte de la llet fermentada amb llevat. És com un iogurt que es pot beure. És una font de proteïna, calci, vitamina D i molts probiòtics. També n’hi ha fet amb aigua per les persones que no poden prendre lactosa.
 • Iogurt – els iogurts que contenen cultius actius vius també són bons pels teus intestins.

Aquests aliments tenen diferents tipus de probiòtics, així que és bo alternar-los per anar gaudint dels beneficis de cada un.

Com sempre però, incloure un “súper aliment” depèn de cada persona ja que, el que a mi em convé i em fa sentir millor, potser a tu no. Com es recomana sempre, el millor és provar-ho. Inclous un aliment i cada dia prens nota de com et sents, si després de prendre’l et trobes millor o pitjor... i al cap d’uns dies podràs apreciar si aquest aliment és bo per a tu o no. Per descomptat, si tens algun problema de salut, el més important és parlar amb el teu metge primer.

Prova d’anar-ne incorporant a la teva dieta. Encara que sembla que hagin de tenir mal gust, et poden sorprendre
Butlletí

*Imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars