Com conviure amb les emocions que sentim

Aquests últims dies a Catalunya, degut a tot el que ha estat passant amb el referèndum, s’estan vivint molts moments de tensió, por, ràbia, impotència, ira, tristesa, eufòria, felicitat... Molts sentiments aflorant a la vegada, alguns contradictoris i tot.

Això és completament normal perquè és comú que quan sentim una emoció, no n’hi hagi una de sola i també, que es produeixi una cascada sentimental. La cascada sentimental és el fet que un sentiment vagi desencadenant altres sentiments. Per exemple, la ira es pot anar desencadenant en ràbia, aquesta en impotència i aquesta en frustració, por, pena, dolor, odi,...

Però quan sentim moltes coses a la vegada és fàcil que arribi un moment en que l’únic que tinguis clar és que “no estàs bé”. En aquests casos és bo aprendre a desembolicar els fils emocionals intentant donar nom a tot el que sentim, estirant del fil sense valorar el perquè ni censurar. Simplement, vols posar nom a totes les emocions que sents.

Això t’ajudarà a posar ordre al caos emocional que sents i el fet d’expressar mitjançant paraules el que estàs sentin, t’ajudarà a comprendre-ho. A més a més, el que s’identifica fa menys por i és més fàcil de gestionar.

És important identificar les emocions que sentim ja que t’ajudarà a sentir-te millor. Si les emocions es mantenen en el temps, l’estat d’ànim en el que sentis es pot arribar a cristal·litzar. És a dir, es pot mantenir en el temps i convertir-se en un estat permanent: desànim, mal humor...

L’estat d’ànim és un afecte de menys intensitat, més generalitzat i menys específic. Dura més que les emocions però té menys intensitat. L’estat d’ànim depèn en gran part de les valoracions que fem del món que ens envolta, és a dir, en funció del color del cristall a través del qual mirem. Pots ser una persona que s’irrita amb facilitat o qui intenta buscar la part positiva de les coses, de les persones i de les situacions.

Així doncs, el primer pas per començar a reduir la tensió i els nervis que portes a sobre, comença a identificar les emocions que estàs sentint.

Butlletí

* Imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars