Es pot ser més feliç del que un ja és?*

Imagina algun dels moments on has estat més feliç... El teu casament, el naixement dels teus fills, quan marxes de vacances, una festa d’aniversari, retrobar-te amb un amic,... Durant aquests moments ets molt feliç però, quan dura aquesta felicitat? 1 dia? 3 dies? 1 setmana? 1 mes? Al cap d’uns dies, la teva felicitat torna a estar al nivell habitual de felicitat que sents. I vist així, podria semblar que ser feliç és complicat perquè encara que tinguis moments de gran felicitat, al cap del temps sempre tornes al teu “estat base”.

Aquest estat bàsic de felicitat s’anomena “adaptació hedònica” i és el punt de referència (o set-point) on la teva felicitat es troba. És a dir, encara que tinguis moments de molta felicitat o molta tristesa, la felicitat acaba tornant al set-point. O sigui, els punts de més i menys felicitat acaben sent temporals. Això és degut al nostre sistema homeostàsic que s’encarrega de mantenir el nostre cos estable. Ho podeu veure en molts processos del nostre cos fins i tot en el nostre pes, tal com vaig explicar aquí. Això es pot comprovar amb persones que han guanyat la loteria i que al cap d’un any tenen el mateix nivell de felicitat que tenien abans que els hi toqués.

I si a tot això hi afegeixes que el benestar té un component d’heretabilitat genètica que pot arribar al 50% que suggereix que la capacitat de gaudir, l’emocionalitat positiva i altres elements relacionats amb l’afecte positiu poden estar limitats per la genètica, sembla que modificar la nostra felicitat estigui limitada.

Llavors, això vol dir que no podrem ser mai més feliços del que som ara?? Espera! No et desanimis. Encara que l’adaptació hedònica s’encarregui de mantenir el nostre estat d’ànim al mateix nivell, el set-point es pot modificar.

En situacions extremes com la viudetat o ser acomiadat de la feina pot crear nivells d’infelicitat que facin que es tardi anys en tornar al nivell de benestar anterior a l’esdeveniment.

Però també hi ha canvis en funció de l’edat de les persones. Les persones més grans mostren un major afecte positiu que els més joves i això indica que hi ha canvis emocionals al llarg de l’aprenentatge vital degut a canvis en l’actitud, és a dir, amb els anys aprens a prendre’t la vida d’una altra manera i això et produeix major benestar.

De la mateixa manera que es pot modificar el set-point en el nostre pes si et mantens durant prou temps en un mateix pes, també pots modificar el teu nivell basal de la felicitat. Hi ha determinats components del benestar que són modificables i eventualment, van produint canvis sostenibles.

Es diu que almenys un 40% de la variabilitat del benestar pot ser degut a elements com l’actitud, activitats i hàbits quotidians que poden contribuir a millorar el nostre estat emocional ja que són elements modificables.

Així doncs, encara que sembli que ser més feliç sigui difícil, pots aconseguir augmentar-la aprenent tècniques per millorar la teva actitud, per canviar hàbits quotidians o realitzar activitats que millorin el teu benestar.

Butlletí

* Imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars