Soluciones el problema? O el símptoma?

Imagina que et fan mal els genolls, vas al metge i et recepta que et prenguis un medicament cada cop que tens dolor. Al cap de 2 mesos, segueixes prenent medicaments perquè encara et fan mal. Potser, el problema no són els genolls sinó el teu sobrepès que fa que els teus genolls s’hagin d’esforçar el doble, la teva vida sedentària, etc...

Ara imagina que estàs trist i deprimit, vas al metge per intentar-ho solucionar i et recepta més medicaments. Probablement, al cap d’uns mesos, potser no estàs més trist però tampoc ets més feliç ni ho ets en la mateixa mesura com ho eres abans de començar a estar deprimit.

Tot això passa perquè estàs intentant solucionar el símptoma en comptes del problema. En part és normal perquè pensem que aquest símptoma és el problema també. Però un cop resolt aquest símptoma, descobrim que encara hi ha problemes. Potser és el mateix que no es soluciona o potser en són d’altres de relacionats que no s’acaben de resoldre.

Això és una bona senyal perquè te n’adonaràs que hi ha un problema original que has de resoldre perquè els símptomes es solucionin. Aquesta part per això, és la més difícil. Com pots saber quin és l’origen dels teus símptomes?

A través de la introspecció. Conèixer-se a un mateix és vital per a molts aspectes de la teva vida però sobretot per saber com resoldre els teus problemes.

El primer pas que pots fer quan tens un símptoma és observar-lo i avaluar-lo. Per exemple, si al vespre t’agafen atacs de gola que no pots controlar, prova d’observar-los i apunta’ls a una taula. Avalua què ha passat al llarg del dia i apunta-ho, com t’has sentit? Què ha passat? Hi ha hagut algun detonant? Al cap d’unes setmanes començaràs a veure punts en comú.

En el cas de la depressió, tractar la tristesa també és tractar el símptoma perquè el que has de treballar és el que ha creat aquesta tristesa: les teves creences, alguna situació de la teva vida, la teva actitud, problemes del passat no resolts,...

Com veus, buscar l’arrel del problema és una tasca que requereix un esforç personal d’introspecció, d’observació i perseverança però és la única solució per aconseguir un canvi permanent i no una solució temporal dels símptomes que et molesten.

Si vols exemples de registres per apuntar les teves observacions, ho pots fer apuntant-te gratuïtament aquí
Butlletí

* Imatge extreta de google.cat

Comentaris

Entrades populars